10 tipp, hogyan mozogj többet munkaidőben is

Sze. 06 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Kiszámoltad már, hogy hány órát töltesz el egy nap csak üléssel? Sokszor előfordul, hogy belemerülsz valamibe és csak órákkal később állsz fel, természetesen végtag- vagy hátfájdalommal? Tudtad, hogy a folyamatos ülés és a mozgásszegény életmód hányfajta betegséget válthat ki? Itt az ideje, hogy felállj és elindulj! Adunk 10 tippet, hogy még többet mozogj a munkaidődben:

10 tipp, hogyan mozogj többet munkaidőben is

Ülni remek dolog – jól is jön, ha elfárad az ember és csak lehuppan valahova. Jó még ülni olvasáskor és családi körben esténként, de ülünk, ha tévét nézünk és a moziban is persze… na meg a színházban, ülünk az asztal mellett, a kocsiban vagy a tömegközlekedési eszközökön. És ekkor még nem beszéltünk arról a napi 8 órányi “hivatalos” ülésről, amelyet mondjuk egy agyon légkondicionált, szuper szigetelt helyiségben töltünk el a számítógép előtt – természetesen ülve. Ha megpróbálnánk összeszámolni hogy egy napot vajon hány órányi üléssel töltünk el, valószínűleg megdöbbennénk…

Talán nem mondunk újdonságot azzal, hogy a mozgásszegény életmód előbb-utóbb megbosszulja magát. Napjainkban a sok ülést az újfajta “dohányzásként” jellemzik, ugyanis legalább annyifajta betegséget képes kiváltani, mint például a dohányzás.

Kutatások szerint napi 10 órányi ülés 29%-kal növeli a korai halálozás esélyét, 40%-ra növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések és a rák kialakulásának kockázatát és 50%-ra az elhízás veszélyét. Ahhoz azonban néhány évtized alatt ne irodai rokkantként járjunk egyik gyógytornásztól a másikig, a reuma rendelőből ki és be; fel kell állnunk! MOST! Íme 10 tipp arra, hogyan tudunk irodai körülmények között (is) mozogni.

 

10. Állva prezentálj és tárgyalás alatt is állj fel, ha lehet!

9. Sétálj ebédszünetben a szabad levegőn!

8. A lépcsőt használd a lift helyett!

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: