Táplálkozás

Íme, az ünnepi asztal sztárjai! Egészségesek és nem hizlalnak

Az ünnepi menü gyakran okoz fejfájást, főleg, ha olyasvalamit akarsz készíteni, ami mindenkinek ízlik majd. Ilyenkor az ember kevésbé gondolkodik azon, hogy mi, mennyire hizlal vagy éppen diétás-e…de ha van lehetőséged egészségesebb, kevésbé hizlaló alternatívákat választani, akkor miért is ne tennéd? Nem komplett menüt mutatunk és nem is klasszikus, házias ízekkel készültünk, hanem megismerhetsz néhány téli alapanyagot és ötlettel, amivel valamelyik napon akár Te is lenyűgözheted a vendégeidet. És még kímélőek is ezek a falatok!

Karcsúsító téli zöldségek – vásárolj be az ünnepekre, hisz roppant sokoldalúak!

A cékla talán ennek az időszaknak a legnagyobb sztárja. Amellett, hogy mélybordó színével csodásan illeszkedik a szezon hangulatához, bármikor jó választást is jelent. Fogyaszthatod egyben vagy cikkekben, kockákban sütve, főve, salátába is beleteheted, készülhet belőle chips, de akár még röszti vagy leves is.
Egészségügyi hatásai a következők: vérképző, méregteleníti a májat, A-, B-, C-vitaminokban gazdag, tápérték-adataival pedig jótékonyan támogatja a fogyást.

 

A zellergumót a legtöbben még mindig a húslevesbe, zöldséglevesbe teszik, pedig hasábokra szelve nagyon finom megsütve. A puhára főtt, friss zellergumóból remek, karcsúsító, krumplipürét helyettesítő köret is készíthető, illetve a hagyományos püré egy része maradhat burgonya, egy része pedig kiváltható zellerrel.
Az egészségre is pozitívan hat: ismert enyhe vízhajtó, továbbá ismert gyulladáscsökkentő hatásáról és gazdag ásványi anyagokban is, tartalmaz magnéziumot, foszfort, kalciumot és természetes vasforrás.

 

A klasszikus, zsírosabb ponty helyett érdemes valamilyen Omega-3 zsírsavban gazdag tengeri halat választanod, ezeknek az íze is kellemesebb, illetve a pajzsmirigy alulműködés kialakulásának megelőzésében is fontos szerepe van a tengeri halak jódtartalmának.

 

Ha nem halételben gondolkodsz, a pulykamell remek választás lehet. Az ünnepekkor sokan kínálják aszalványokkal a pulykát, de mivel ezek alapvetően is cukrosak, és gyakran hozzáadott cukrot is tartalmaznak, inkább készíts cukormentes – vagy nyírfacukorral édesített – gyümölcsmártást bogyós gyümölcsökből. Ezeknek sokkal alacsonyabb cukortartalma, és jóval egészségesebbek is, köszönhetően antioxidáns-tartalmuknak. Ha nem főzöd őket teljesen puhára, ennek egy részét meg is tudják őrizni.

 

A hétköznapokban sem mindegy, mit eszel – válassz egészséges, diétás, csúcsminőségű menüt! Mindent a Metodic Food-ról ITT.

 

Még nincs vége! Sok sok hasznos tippet találsz a következő oldalon is. LAPOZZ!

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: