Magyarországon minden 3-4. embert érint a tejcukor-érzékenység vagy tejallergia, ráadásul rengetegen vannak közöttük, akik nem is tudnak róla. Sok embernek nehézségeket okoz lemondani a tejtermékekről, mivel a magas kalcium tartalmuk miatt görcsösen ragaszkodnak hozzájuk (vagy csak megszokásból – kávéba, müzlihez, … . Tény, hogy az állati eredetű tejben és tejtermékekben található kalcium (bár például a boltban kapható tejekről ez nemigen jellemző), azonban számos növényi eredetű kalciumpótló étel is létezik, melyeket megéri tejtermék helyett fogyasztanod a kalcium pótlása céljából.
Kalciumdús ételek tejtermékek helyett
Miért van szükség kalciumra?
Mindenki tudja, hogy a kalcium rendkívül fontos, hiszen ez az ásványi anyag felelős az erős csontokért és fogakért, de ezen kívül számos jótékony hatása van. A kalcium jót tesz a vérereknek, valamint a vérnyomás szabályozásában és az izom-összehúzódásban is meghatározó szerepe van, emellett csökkenti az inzulinrezisztencia kialakulásának kockázatát. Szervezetünk kalciumtartalmának 99%-a a csontszövetben található, a maradék 1% a sejtekben és vérben van.
Kalciumhiány tünetei
- alvási zavarok
- fogérzékenység, fogszuvasodás, foghullás
- visszerek kialakulása
- ingerlékenység
- immunrendszer gyengülése
- izomgörcsök, izomfájdalmak
- heves szívdobogás
Legjobb kalciumpótló élelmiszerek
5. Mák – 100 g/1400 mg
A mák magas foszfortartalma segíti a kalcium hatékony felszívódását és a csontokba épülését. Csontritkulás megelőzésére ajánlják. A müzlidet nagyon jól feldobja, ha kicsit szórsz bele. Természetesen fogyasztása mértékkel ajánlott.
4. Szezámmag – 100 g/740 mg
A szezámmag nagyon jó kalciumforrásnak számít, emellett gazdag A-vitaminban, fehérjében és vasban. Szintén illik salátákba.
A cikk a következő oldalon folytatódik: