Táplálkozás

Kalciumdús ételek tejtermékek helyett

 

 

3. Mandula – 100 g/252 mg

Kalcium-foszfát tartalma fontos szerepet játszik a csontok és fogak fejlődéséért, valamint az emésztésre is jótékony hatással van. A mandula, kalcium és foszfor mellett magnéziumot is nagy mennyiségben tartalmaz, ennek köszönhetően csonterősítő hatása miatt is ajánlott a fogyasztása. Szintén mértékkel ajánlott, maximum fél maréknyi a javasolt adag.

 

2. Szardínia – 100 g/330 mg

A szardínia amellett, hogy sok kalciumot tartalmaz, omega-3 zsírsav tartalma miatt pozitív hatással van az agy és az idegek működésére is. A hal kiváló fehérje forrásnak is számít, emellett csökkenti a fáradékonyságot, valamint növeli a fizikai és mentális teljesítményt. Nagyon jól feldobja a villás reggelit, azonban óvatosan és mértékkel fogyaszd.

 

1. Sötétzöld levelű zöldségek

Ide tartozik a bazsalikom, spenót, brokkoli, kapor, rukkola. Ezek a zöldségek szintén nagyon jól feldobják a salátát.

 

Egyéb kalciumforrások

Sárgarépa, mogyoró, barna rizs, tökmag, napraforgómag.

 

FONTOS! Tény, hogy a felsorolt ételek sok kalciumot tartalmaznak, azonban csak mértékkel ajánlott a fogyasztásuk. Azzal, hogy feltüntettük a kalcium tartalmukat, nem azt jelenti, hogy napi szinten meg kell enni belőlük minimum 100 grammot, hanem mértékkel építsd bele az étrendedbe őket. Például salátákba vagy müzlikbe keverve fel lehet dobni az ételeket, ezáltal egészségesebb és változatosabb lesz az étrended.

 

Mivel mindenki szervezete más, mindenkinek máshogy reagál a különböző tápanyagokra. Hogy tudd, számodra mi az ideális étrend, meg kell ismerned az anyagcserédet, amelyet egy mérés alapján tehetsz meg. Az anyagcsere-típus mérés után egy olyan útmutatót kapsz, amit ha hasznosíthatsz, a szervezeted garantáltan hálás lesz. Nem csupán a diétádra lesz látványos hatással, hanem sokkal energikusabb és fittebb is leszel.

 

 

Ez is érdekelhet: