5 jel, ami arra utal, hogy kevés a vörös vérsejted

okt. 20 | 1. oldal - fitnesslife.hu

A vérszegénység egyik jele, ha kevés vörös vérsejtet termel a szervezeted, aminek számos negatív következménye lehet. Azért fontosak a vörös vérsejtek, mert ezek a kis képződmények szállítják az egész testben az oxigént, valamint viszik ki a szén-dioxidot, így nélkülük semmilyen szerv nem lenne képes működni. A vörös vérsejtek átlagosan 120 napig élnek, majd utána kiürülnek a szervezetből.

 

Most következzen 5 jel, ami alacsony hemoglobinszintre utal!

1. Kimerültség, fáradtság

A vérszegénység első jelei közé tartozik az állandó kimerültség, fáradtság érzése, aminek az az oka, hogy viszonylag kevés oxigént tudnak leszállítani a sejtekhez a vörös vérsejtek (hemoglobin), így az egész szervezet nem képes optimálisan “üzemelni”.

 

2. Gyengeség

Mivel nincs elegendő hemoglobin, ezért nem tud kellő mennyiségű tápanyag eljutni a sejtekhez, aminek egyik következménye, hogy a vérszegény ember nem képes megterhelő fizikai munkára, sőt, az egyszerű mozgás, gyaloglás is nehezére esik.

 

3. Szabálytalan szívverés

Mivel kevés az oxigént és a tápanyagot szállító hemoglobin, ezért a szív arra kényszerül, hogy hevesebben verjen, így próbálva szinten tartani a sejtek, szervek ellátását.

 

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: