Kecsketej
ELŐNY: A kecsketej sokkal könnyebben emészthető, mint a tehéntej, mivel nem tartalmaz allergiát kiváltó fehérjéket. Mindemellett gazdag foszforban és cinkben, illetve magas az esszenciális zsírsav tartalma is.
HÁTRÁNYA: A kecsketej több telített zsírsavat tartalmaz, mint bármelyik más tejtermék, illetve jellegzetes íze van, ami elsőre szokatlannak tűnhet. Magas ára miatt sem olyan népszerű.
1 csésze kecsketej tápanyagtartalma: 168 kalória, 10g zsír (6,5g telített zsírsav), 9g fehérje, 27mg koleszterin
Szójatej (light)
ELŐNY: A szójababból nyert szójatej a vegetáriánusok számára tökéletes helyettesítője a hagyományos tejtermékeknek, hiszem majdnem ugyanannyi fehérjét tartalmaz, mint a tehéntej.
HÁTRÁNY: Néhány tanulmány kimutatása szerint a túlzott szójafogyasztás emésztési problémákat okozhat és káros hatással lehet a nemzőképességre is. Ha szeretnéd elkerülni a rizikófaktorokat, akkor korlátozd napi egy csészére a szójatej fogyasztást.
1 csésze szójatej tápanyagtartalma: 60 kalória, 1,5g zsír (0g telített zsírsav), 6g fehérje, 0mg koleszterin
Rizstej
ELŐNY: A rizsből nyert tej teljesen koleszterin- és allergiamentes ital. Megmentője azoknak, akik érzékenyek vagy allergiásak a mogyorófélékre, szójára és tejtermékekre.
HÁTRÁNY: A rizstej csak nagyon minimális mennyiségben tartalma fehérjét és rostot, szénhidráttartalma pedig igen magas. Egy csésze rizstej 23 gramm szénhidrátot tartalmaz, ami összehasonlítva a tehéntejjel pontosan a duplája. Íze sem túl megnyerő, néhányan túl vízízűnek találják kávéhoz vagy gabonapehelyhez.
1 csésze rizstej tápanyagtartalma: 120 kalória, 2,5g zsír (0g telített zsírsav), 1g fehérje, 0mg koleszterin
Szeretnél életmódot váltani, jóllakva fogyni?
Ha igen csatlakozz hamarosan induló 12 hetes életmód programomhoz itt: