Lassan megdől a melegrekord…és a helyzet egyre súlyosabb lesz

jún. 21 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Idén még további hőhullámokra kell számítani. Eddig egyetlen egyszer volt csak olyan meleg az év első felében az átlaghőmérséklet, mint idén és folyamatosan nőnek az olyan napok számai, amelyeken az emberekre veszélyes a hő és a pára.

Az ENSZ meteorológiai szervezete szerint Európa, a Közel-Kelet, Észak-Afrika és az Egyesült Államok bizonyos részein már májusban és júniusban is melegrekordok születtek

A pakisztáni Turbatban 54 Celsius-fokot mutattak a hőmérők május végén, ami az Ázsiában mért eddigi legmagasabb hőmérséklet.

A világrekord jelenleg 56,7 Celsius-fok, ezt 1913-ban mérték a kaliforniai Death Valleyben (Halál-völgy).

„A helyzet az, hogy jelenleg egyre közelítünk ehhez a rekordhoz” – mondta egy Genfben tartott keddi sajtótájékoztatón Omar Baddour, a WMO meteorológusa, hozzátéve, hogy a jelenlegi adatok szerint újabb és újabb hőhullámokra lehet számítani idén a világ különböző részein.

A WMO szerint a hőséggel összefüggő halálesetek egy része megelőzhető, amennyiben a hatóságok időben figyelmeztetik a lakosságot, gondoskodnak a leginkább veszélyeztetett csoportok védelméről, és felkészítik a kórházakat a páciensek számának hirtelen megnövekedésére.
A hivatalos amerikai és európai adatok szerint a január és május között mért globális átlaghőmérséklet a második legmelegebb volt az időjárási adatok feljegyzésének megkezdése óta. A jelenlegi rekordot tavaly mérték.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: