Lecsap a tél: 50 centi hó és -20 fok lesz

feb. 20 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Mint a profi bokszoló, az idei tél is az utolsó menetre tartogatta a KO-t: a héten lesz, ahol el sem áll a havazás, hétvégére pedig -15 és -20 fokig hűlhet a hőmérséklet.

Az ember lelke már a tavaszra készül, naptár szerint másfél hét van hátra a télből

De az időjárás másképp számol, a hideg évszak nagy rohamra készül, seregei északkeleten gyülekeznek. Ahogy Molnár László meteorológus szavaira alapozva már a múlt héten megírtuk: február vége tartogathat még meglepetéseket.

És valóban: a következő napok hírei az időjárásról fognak szólni, amiről a 30-50 centis hó és a szibériai hideg gondoskodik majd.

 

 

Sok hó, majd brutális hideg érkezik

Egy mediterrán ciklon éri el térségünket, ami nagyon egyszerűen, de annál érthetőbben megfogalmazva: először feltolja a meleget a Földközi-tenger felől, majd lerántja a hideget Oroszország nyugati térségeiből – mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus.

Markáns képződményről van szó, a középpontja Korzika felett található, hatását pedig fél Európa megérzi: a Dinári-hegységben, az Appenninekben és az Alpok déli oldalán 1,5-2 méternyi friss hó várható, míg Montenegró és Görögország térségében jelentős esőzések lesznek.

Magyarország sem marad ki

Az ország nyugati és északi tájain jelentős havazásra van kilátás, általában 10-15 centiméter valószínű, de az Alpokalja, Somogy, Vas, Zala megye, a Mecsek, a Bakony akár 35-50 centi havat kaphat péntek estig. A Tiszántúl egyes részei viszont hó mentesek maradhatnak.

A lehulló hó síkvidéki területen, a fagypont körüli hőmérséklet miatt olvadni, roskadni, tömörödni fog, így az 50 centimétert meghaladó hóvastagság valószínűleg a magasabban fekvő tájakon lesz csak jellemző.

Egyes területeken csütörtök estig szinte szünet nélkül esik majd és az egyre inkább megmaradó hó fedte tájakon a hőmérséklet is csökkenni kezd, de országos átlagban tartja a februári átlagot: az éjjeli, kora hajnali -2 és -7 fok napközben 0 fok köré melegszik.

 

Csütörtök estig, mert akkor újabb komoly változás jön: a ciklon dél-délnyugat felé visszahúzódik, helyére pedig északkelet felől szibériai eredetű, hideg levegő áramlik fölénk. A hideg levegő esetünkben brutálisan hideget jelent, a hó alatt fekvő vidékeken -15 vagy akár -20 fokot is mérhetünk, de a havazástól megkímélt tájakon is -5, -12 fok lesz jellemző – mondja a meteorológus.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg az ismerőseiddel!

Ez is érdekelhet: