Táplálkozás

A legfinomabb és legegyszerűbb avokádó recept

Az avokádót sokan a világ egyik legjobb ételének tartják. Ebben van valami, mert rengeteg vitamint, ásványi anyagot és telítetlen zsírokat tartalmaz – eheted magában, elkészítheted sós és édes ételként is, ezerféle módon. Szóval mindenféleképpen megéri fogyasztanod rendszeresen. Én, ha látok a piacon vagy boltban érett vagy félig érett, szép avokádót, mindig veszek, mert nagyon imádom. Ha ez nem volt eléggé meggyőző, megmutatom, miért érdemes még fogyasztanod ezt a szuperélelmiszert! Plusz egy szuper VIDEÓT is mutatunk Nektek a cikk végén 😉

Kihagyhatatlan vitaminbomba

Több mint 25 alapvető tápanyagot tartalmaz, például A, B, C, E és K-vitamint, rezet, vasat, foszfort, magnéziumot, káliumot, rostokat, fehérjéket, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat (pl. omega-3 zsírsavakat), folsavat és sok más hasznos vegyületet.

Szuper bőrápoló

Az avokádó javíthat a bőr árnyalatán, mert az alapvető egyszeresen telítetlen zsírok segítenek a bőr felső rétegének megtartani a nedvességet. Az avokádóolaj kiváló természetes hidratáló, ráadásul olyan bőrproblémákra is megoldást nyújt, mint a szárazság, a pikkelysömör, a bőrgyulladás, az ekcéma, horzsolások, sebek, időskori foltok, hegek vagy napégés –  rendszeres használata csökkenti az öregedés tüneteit az arcon, ráadásul növeli a kollagén termelést, amely az arc feszességéért és rugalmasságáért felelős.

Javítja az agyműködést

Táplálkozási szakemberek az avokádót tartják az egyik legjobb ételnek, amely javítja az agy egészségét a magas omega-3- és E-vitamintartalma miatt. Az avokádóban lévő természetes E-vitamin meggátolja az Alzheimer-kór továbbfejlődését, sőt, a betegség korai stádiumában visszafordítja a tüneteket.

 

Egészséges szívműködésért felelős

Az avokádóban lévő E-vitamin megelőzi a koleszterin oxidációját, a folsav csökkenti a veszélyes homociszteinszintet a vérben, a kálium szabályozza a vérnyomást és a fitoszterolok csökkentik a koleszterin felszívódását. Az egyszeresen telítetlen zsírsav tartalom szintén csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát, valamint javítja a vér általános lipidszintjét. 

 

Megelőzi a születési rendellenességeket

Az avokádó magas folsavtartalma védelmet nyújt a fejlődő magzat számára. Napi egy csészényi avokádó biztosítja az ajánlott folsavmennyiséget a terhes nőknek. A folsav segíti az agy és más szervek fejlődését a magzatban, valamint az olyan születési rendellenességek megelőzésében is fontos, mint például a nyitott gerinc.

 

Segíti a fogyást!

Habár az avokádóban sok zsír és kalória van, mégis egy jó fogyókúrás ételnek tartják. A benne lévő egyszeresen telítetlen zsírok csillapítják az éhséget és eltelítenek, így kevesebbet eszünk egész nap. Sok más zsír van, ami káros az egészségre és hosszabb idő alatt ég el. Az avokádóban sok L-karnitin is van, ami szintén segíti a zsírégető folyamatokat. Az avokádóban rost is található, amelyekre szüksége van a szervezetünknek a megfelelő emésztéshez. A rostban gazdag ételek fogyasztása elengedhetetlen, ha fogyni szeretnél és egészségesen szeretnél élni.

 

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: