A legjobb tippek a katasztrófavédelemtől, ha már nem bírod a kánikulát

aug. 07 | 3. oldal - fitnesslife.hu

 

Hőguta tünetei
Mi is az a hőguta, mikor kell rá gyanakodni? A tünetei a vörös, forró és száraz bőr, szapora pulzus, lüktető fejfájás, szédülés, émelygés, zavartság és tudatvesztés. Ha ezeket tapasztaljuk, azonnal hívjunk mentőt. Amíg nem érkezik meg a segítség, próbáljuk lehűteni a beteget. Vigyük őt árnyékba, permetezzük hideg vízzel, vagy mossuk le vele. Ha nem túl magas a levegő párataltalma, a beteget nedves lepedőbe is bele lehet csavarni, miközben legyezzük őt.

Tűzveszély
Ha nem lenne elég a kánikula, akkor még itt a szabadtéri tűzveszély is. Ha elborzadva nézted az elmúlt napok híradásait a tűz pusztításáról Görögországban, Svédországban vagy Kaliforniában akkor eláruljuk, hogy Magyarországon is már 1700 szabadtéri tűzhöz riasztották idén a tűzoltókat, majdnem az összes emberi gondatlanságra vezethető vissza. Soha nem szabad tüzet őrizetlenül hagyni, de ez még önmagában nem elég, hiszen azzal senki sincs előrébb, hogy ott van és végignézi, ahogyan az a széltől átterjed egy szomszédos bokorra majd az egész környezetére, hanem mindig gondoskodni kell megfelelő mennyiségű oltóanyagról is, és csak akkora tüzet rakjunk, amennyit kontrollálni tudunk. Erdőben csak a kijelölt tűzgyújtóhelyen szabad tüzet rakni, és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom.

 

 

Sütögetés után legalább öt centi földdel be kell fedni a tüzet, hogy ne tudjon újra meggyulladni. Autóból vagy vonatról soha ne dobj ki égő cigarettacsikket, nem csak azért mert bunkóság, vagy mert a hiedelmekkel ellentétben több mint 10 év amíg lebomlik a cigarettacsikk, sőt egyes alkotóelemei soha nem bomlanak le, hanem mert rendkívül tűzveszélyes, a száraz növényzet pillanatok alatt meggyulladhat. Üveget se hagyjatok a természetben, itt sem csak azért, mert szintén bunkóság szemetelni, hanem mert az üveg a nap sugarait összegyűjtve nagyítóként képes meggyújtani az aljnövényzetet.

De hova menekülj a melegtől?
Erre is ad tanácsot a Katasztrófavédelem, ráadásul nem is csak úgy nagyvonalakban, hogy légkondis helyekre, meg áruházakba, hanem egészen konkrétan, megyékre és településekre bontva meg is nevezik címmel azokat a helyeket, ahol lehet hűsölni, legyen szó könyvtárakról, önkormányzatokról, boltokról vagy akár autókereskedésekről. Tavaly a nagy bútoráruházak nyertek, ahol teljesen ingyen, egy könyvvel, kényelmes kanapén lehet hűsölni, vagy akár dolgozni, de az is jó ötlet lehet ha elmész plázázni.

 

Forrás: Dívány.hu

Ha tetszett a cikk, oszd meg az ismerőseiddel!

Ez is érdekelhet: