Lehet futással fogyni?

dec. 04 | 1. oldal - fitnesslife.hu

A futással kapcsolatban rengeteg érvet sorakoztathatunk fel mellette illetve ellene is. Sok kalóriát éget vagy sem, túlzottan terheli az ízületeket vagy sem, lehet-e fogyni vele vagy sem?…és hasonló kérdések, amik felmerülhetnek bennünk. Íme néhány tény, ami segíthet eligazodni.

Miért jó a futás?

Minden kétséget kizáróan elmondható, hogy ha futsz/kocogsz egy jót, azzal garantáltan kiszellőzik a fejed! Azoknak ajánlott első sorban, akik szeretik és bírják az egyhangú, magányos edzést, akik szeretnek kicsit elmélyedni a gondolataikban közben vagy zenét hallgatni. Igaz, akár párosan vagy csapatosan is nekiállhatunk a futásnak, viszont az eltérő edzettségi szint miatt nem annyira ajánlott.

 

Futás vagy a kocogás a jobb?

Mindenképp meg kell különböztetni a kettőt, hiszen intenzitás és hatékonyság szempontjából is akadnak eltérések. Az alacsony vagy közepes intenzitású kocogás az, ami jobban hasznunkra lehet zsírégetés szempontjából. Ez főleg a nagyobb súlyfelesleggel küzdőknek jó hír, hiszen ezzel nem csak hogy hatékonyabban edzhetnek, de az ízületeket is jobban kímélhetik. Akár heti 3 alkalommal is végezhető 1-1 laza 40 perces-1 órás kocogás anélkül, hogy azzal kárt tennénk magunkban. Amit viszont nem ajánlott elhanyagolni, az a bemelegítés – legyen legalább 10perc – és a kocogás/futás utáni nyújtás – szintén min.10 perc! A futás viszont remekül erősíti az állóképességet, ami jó alapja a súlyzós edzéseknek.

 

Hogyan fogyhatunk futással?

Alapvetően tehát a fentiek alapján az intenzitáson és az eltelt időn múlik az energiafelhasználás, zsírégetés sikeressége. Vagyis egy laza kocogás vagy tempósabb séta hosszú időn át végezve (kb. 1óra hossza) az, ami a legtöbb energia felhasználását eredményezi.
Intenzitás kapcsán azonban tudni kell, hogy minél edzettebb leszel, annál intenzívebbnek kell majd lennie a kocogásnak/futásnak. Ez azért fontos, mert egy idő után a szervezeted hozzászokik az adott terheléshez és nem fejlődik tovább. De ha növeled az intenzitást, azaz pl. egy adott távot gyorsabban, rövidebb idő alatt teszel meg, akkor növeled az állóképességedet. Viszont ugye azt mondtuk, hogy a kocogás segíti inkább a zsírégetést, tehát ez esetben a távot érdemesebb növelni!

 

De ez még nem minden! Vajon elég csak a futás a fogyáshoz? A következő oldalon kiderül >

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: