Mennyi cukrot fogyaszthatnánk valójában naponta?

feb. 13 | 2. oldal - fitnesslife.hu

 

 

Mennyi cukor van ételeinkben?

Hozunk néhány példát, amikből jól láthatod, mennyi mindenben van cukor és milyen borzalmas mennyiségben!

 

 

Amint látható, sajnos már nem csak az édességek tartalmaznak hozzáadott cukrot, hanem sok olyan élelmiszer, amiről nem is gondolnánk. A cukrot nem csak ízfokozóként használják, hanem sok esetben tartósításhoz is, mivel elég olcsó alapanyagnak számít, ezért lassan mindenbe belerakják.

Érdemes tehát vásárláskor szemügyre venni az élelmiszerek és italok címkéjén a tápanyagtáblázatot, mielőtt azt gondolnánk, hogy mi bizony nem eszünk cukrot, mert könnyen kiderülhet, hogy pl. az általunk vásárolt felvágottakban, tejtermékekben, szószokban és a hangzatosan egészséges élelmiszerek mindegyikében megbújik a nem kívánatos cukor!

Sajnos manapság már a diabetikus, light, zéro, fitt termékeken feltüntetett kifejezések sem nyújtanak biztonságot.

 

Mennyi cukorra van szükségünk?

Hogy nem napi 142 grammra az biztos! Szervezetünk napi működéséhez elegendő mindössze 5-6 kávéskanálnyi cukormennyiség, ami kb. 25gramm! Úgy sejtem, ennél azért jóval több lecsúszik legtöbbünknél!

 

 

Hogyan hagyjuk el a cukrot?

Biztos drasztikus és szinte lehetetlen küldetésnek tűnik a fentiekben olvasottak alapján még csak megpróbálkozni is a cukor elhagyásával. Ami nagyon sokat segíthet, hogy tudatosan megyünk elébe a dolognak és nem ész nélkül vásárolunk, hanem utána olvasunk a termékek összetételének! Ebben a dologban – és az egész egészséges életmód gyakorlásában – csakis a tudatos fogyasztás segíthet minket eligazodni a rengeteg feldolgozott termék útvesztőjében! Azt javaslom, járjatok nyitott szemmel, jól nézzétek meg, hogy mit esztek, segítve ezzel a feleslegesen bevitt haszontalan kalóriák elfogyasztását!

 

Szerző:
Nagy-Kumich Nikolett
Fit életmód blogger, hobbi szakács, hobbi crossfitter

 

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg az ismerőseiddel!

Ez is érdekelhet: