Mielőtt pálmazsírt vennél, ezt olvasd el mindenképpen!

feb. 26 | 1. oldal - fitnesslife.hu

A pálmazsír, melyet gyakran, – de helytelenül – pálmaolajnak is neveznek az egyik legnagyobb mennyiségben fogyasztott zsírfajta a világon. Mondhatjuk, hogy az ipar világméretű bástyája, mert rengeteg termékben használják, Európában a közel 6 millió tonnás éves fogyasztással a harmadik legtöbbet fogyasztott élelmiszer alapanyag. (A világon 2017-ben 74 millió tonnát gyártottak.) Alapja a margarinoknak és mindenféle növényi zsiradékkal készült terméknek, úgy mint a csokoládék, különféle öntetek, tészták. De rengeteg olyan termékben is jelen van amiről álmunkban sem gondolnánk, ilyen például a különböző húskészítmények, a hasábburgonya, a pattogatott kukorica is, de még a kávétejszínben és számos étrend-kiegészítőben is használják. A rengeteg feldolgozott élelmiszeren túl ott van a testápolási termékekben, mint a különféle kencék, szappanok, vagy samponok, de a háztartási tisztítószerekben is megtalálható. A lista szinte végtelen, így meglehetősen nehéz elkerülni.

Laikusok gyakran összekeverik, ezért nem árt elmondani, hogy a pálmaolaj és a kókuszolaj két különböző anyag, mely más növényből készül. Míg a kókuszolaj a kókuszpálma diójából származik a pálmaolaj az olajpálma növény vastag húsából sajtolt zsiradék. Míg előbbit kifejezetten egészségesnek tartjuk utóbbiról az ellentéte az igaz. Népszerűségének egyetlen prózai oka van. Ez a legolcsóbban előállítható zsiradék a világon. Olcsóbb, mint a kukorica-, a napraforgó-, vagy a repceolaj, ellenben legalább annyira egészségtelen. Az oka egyrészt az, hogy termőterületekre vetített hozamban minden más növénynél több zsiradékot képes adni, de komoly tényező az is, hogy a termelés 90%-a legszegényebb Közép-Ázsiai országokban zajlik. Itt a legolcsóbb a munkaerő, már ha egyáltalán beszélhetünk arról, mivel Malajziában máig bevett szokás a gyermekmunkások és adósrabszolgák alkalmazása, de egyes helyen a betakarítást már idomított majmokkal is képesek végeztetni. Az árat az is olcsón tartja, hogy ezekben az országokban figyelmen kívül hagyhatják a természetvédelmi és egészségügyi szempontokat.

 

Miért egészségtelen a pálmaolaj?

Alapvetően az olajpálma növénye nem lenne egészségtelen. Beltartalmi értékei egész jók, magas vitaminban, több ásványi anyag és antioxidáns található benne. Zsírjával már nem ez a helyzet, hiszen félig telített és telített zsírsavakból áll. Ez egy fontos információ, hiszen a telített zsírsavak (bár nem minden körülmény között) felelősek az elhízásért és az érrendszeri megbetegedésekért. Ez azonban még nem lenne önmagában óriási veszély. A legkomolyabb gondot a termesztés és a feldolgozás jelenti. Míg a kókuszpálmát nem kezelik vegyszerekkel, addig az olajpálmát a bőséges hozam miatt nagy mennyiségben permetezik olyan növényvédő szerekkel, melyek a világ fejlettebb részein tiltva vannak. Európában az EFSA (Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság ) ellenőrzései során már többször találtak rákkeltő szennyezőanyagokat pálmazsírban. Nem árt tudni, hogy az olajpálma zsírja természetesen tartalmaz glicidil-zsírsav-észtereket, melyek olyan vegyületek amik 200 fokon történű hevítés során alakulnak rákkeltővé. Mivel senki sem tudja ellenőrizni, hogy egy bizonyos élelmiszer feldolgozás valamelyik fázisában ezt a hőmérsékletet elérték, vagy sem véleményem szerint joggal feltételezhetünk minden pálmazsírt tartalmazó élelmiszert potenciális rákkeltőként. Sajnos szakértők évek óta tartó tiltakozásai ellenére az EU egészségvédelmi szervezete mindeddig annyit tett, hogy szavak szintjén elismerte, hogy a gyerekek étrendjében minimalizálni kell az ezzel készült ételeket.

 

És ez még nem minden! Lapozz!

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: