Miért fontos a napi 5 étkezés?

dec. 07 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Napi 5 étkezés? Hiszen jó, ha 2-3-at be tudunk súvasztani egy-egy rohanós napba! Mégis azt kell mondanunk, hogy a tudatos táplálkozás során ez egy alapvető pillér, hogy az étkezéseink ne maradjanak el! Nem kell nagy dolgokra gondolni! Íme egy kis segítség!

Miért fontos a napi 5 étkezés?

Aki régebb óta sportol, akár versenyszerűen is, vagy már jó ideje rálépett az életmódváltók útjára, annak valószínűleg már a könyökén jön ki az egészséges táplálkozásról szóló okosságok. Mégis fontos és szükséges megemlíteni, hogy azon kívül, hogy nem mindegy mit viszünk be a szervezetünkbe, az is ugyanolyan fontos, hogy ezt hányszor tesszük! A napi többszöri kisebb étkezésnek az a legfontosabb pozitív hatása, hogy az emésztésünk folyamatos marad, így a szervezetünk nem érez késztetést arra, hogy raktározzon, mert tudja, hogy fog kapni pár óra múlva ismét. Na, most persze nem arról van szó, hogy napi 5-ször be kell zabálni! A napi 3 főétkezés lehet annyi, amivel éppen jól lakunk, a 2 köztes étkezés (tízórai, uzsonna) pedig valami kis harapnivaló. A főétkezések mennyiségét természetesen nem a vacsorával kell überelni! Érdemes ilyenkor is már kevesebbet enni, de főként a szénhidrátok mennyiségét minimalizálni.

 

Miért fontosak a köztes étkezések?

Egyik fő oka az, hogy a vércukor szintünk ne ingadozzon. Biztos tapasztaltad már a „leesett a cukrom” állapotot, amikor nehezebb volt koncentrálnod az adott feladatra, fáradtabb voltál és a hangulatodban is olyan levernek érezted magad. Másik fontos oka, hogy ezekkel a köztes étkezésekkel könnyebb szinten tudjuk tartani a testsúly, hiszen – amint említettem – nem éheztetjük a szervezetet, ezáltal nem raktároz a szervezet valamint kisebb az esélye, hogy egy nem kívánatos falási roham törne ránk. Tehát, ha a vércukor szinted rendben van, mert beiktatod ezeket a kisebb étkezéseket, akkor ezáltal energikusabb, koncentráltabb és fittebb is leszel!

 

A következő oldalon megtudod, miket egyél köztes étkezésre>

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: