Sokan kelés után még a szemüket is csak résnyire nyitják ki, de az első útjuk rögtön a konyhába vezet, hiszen ilyenkor jó ötletnek tűnik felhörpinteni egy erős kávét. A szakemberek azonban másképp vélekednek erről a szokásról. Kiemelnénk, hogy nem a reggeli kávézással van probléma, hanem az ÉHGYOMORRA kávézással(!).
Egészséges felnőtt szervezet esetében az ajánlott napi koffeinbevitel 37-319 milligramm az Európai Unió és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása alapján. Ennek legjelentősebb forrása a kávé, melyből évente fejenként 800 csészével kortyolnak el világszerte. A koffein fokozza az agy vérellátottságát, javítja a megfigyelőképességet és csökkenti az álmosságot, korántsem mindegy azonban a testsúlyod és a közérzeted szempontjából, hogy mikor fogyasztod. Lássuk, hogyan érdemes mindenféle kellemetlen mellékhatás nélkül kávéznod:
Hizlal-e a kávézás vagy sem?
Az éhgyomorra kávézás káros hatásának megértéséhez meg kell ismerned, mi történik ilyenkor a szervezetedben.
A stresszhormonként is ismert kortizol, a mellékvese hormonja közvetlen összeköttetésben áll a szervezet belső órájával, ennélfogva lényeges szerepet játszik az éberség és a figyelem fenntartásában. A hormonszint ébredés után rendkívül magas, egészen nyolc-kilenc óra tájékáig.
Ez a hormon ugyancsak közrejátszik a szénhidrát-anyagcsere folyamatánál: fokozza a májban a keményítő szőlőcukorrá alakítását, illetve serkenti a zsírok és a fehérjék lebontását, sőt, cukorrá alakítja az aminosavakat is. Ez a gyakorlatban úgy nyilvánul meg, hogy éhes lehetsz tőle.
De ez még nem minden… Lapozz!
A cikk a következő oldalon folytatódik: