Miért nincs időd sportolni??

Sze. 29 | 1. oldal - fitnesslife.hu

A mozgáshiány sajnos korunk általános jelensége, DE szerencsére változni látszik ez a helyzet; szerencsére egyre több ember számára fontos az egészség megőrzése. De még mindig sokan vannak, akik nem így gondolkodnak és náluk mindig jönnek az újabb és újabb kifogások. Leggyakrabban időhiányra hivatkoznak, ha mozgásszegény életmódjukról van szó, az idősebb korosztály pedig életkora miatt nem sportol.

A mindennapi testmozgás hiánya égető probléma, hiszen ez egyértelműen összefügg a krónikus betegségek kialakulásával – mutatta ki a Szinapszis Kft. legújabb kutatása. A rendszeres testmozgás kapcsán arra a kérdésre kerestek választ, mennyire gyakori a teljesen mozgásszegény életvitel, mi ennek az oka és mennyire van hatással az egészségi állapotunkra.

Sokan egyáltalán nem mozognak!

A kutatás során megkérdezettek 40%-a számolt be arról, hogy egyáltalán nem mozog rendszeresen. A mozgáshiány gyakorisága kor, településtípus, végzettség szerint változik. Idősebbek körében egyre inkább jellemző a mozgásszegény életmód. Míg a 18-25 évesek 23%-a nem sportol, addig a 65 év felettieknél ez az arány már 60%.

A mozgás teljes hiánya és a krónikus betegségek kialakulása egyértelműen összefügg: míg a rendszeres mozgást nem végzők 49%-a szenved valamilyen krónikus betegségben, addig ez az arány már a rendszeres gyaloglás, sétálás esetén is 18%-ra esik vissza. Bármilyen mozgásformáról legyen is szó, az mindenképpen csökkenti a betegségek kialakulásának esélyét.

 

A mozgásszegény életmód leggyakoribb oka: időhiány

A rendszeres mozgást nem végzők 27 százaléka válaszolt úgy, hogy nincs elég ideje a sportolásra. A második leggyakoribb ok a férfiaknál a munka, 12 százalékuk hivatkozik erre, mint a mozgásmentes élet okára. A nők inkább a lustaságot említik, 11%-uk emiatt nem mozog.

A megkérdezettek – az időhiányon kívül – életkorukat nevezték meg a testmozgás mellőzésének legfőbb okaként: az 56 év fölöttiek körében ez a leggyakrabban említett érv. Az összes résztvevő körében 17% azok aránya, akik vélekedésük szerint „túl idősek” a testmozgáshoz.

 

Még nincs vége! Lapozz!

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: