A fehérjék nélkülözhetetlen szerepe sokszor kerül kihangsúlyozásra. Ugyanis MINDEN olyan folyamatban részt vesznek, amelyek a sejtjeinkben játszódnak le, ezzel segítve elő a sejtek életben maradását sőt, fejlődését. A fehérjék aminosavak, amelyek kialakításában 20 féle aminosav játszik fehérjealkotó szerepet. A könnyebb érthetőség kedvéért nézzük meg a biológiai hátteret, felosztást:
Tápanyagok csoportosítása:
1. fehérjék (proteinek)
2. szénhidrátok (szacharidok)
3. zsírok (lipidek)
4. víz
5. ásványi sók
Fehérjék:
a) Építő elemei: aminosavak
esszenciális (20)
nem esszenciális
peptid kötéssel kapcsolódók
b) Csoportosítás:
kémiai összetétel: egyszerű (csak aminosavat tartalmaz) vagy összetett (más, nem fehérje természetű anyagot is tartalmaz)
biológiai érték: teljes értékű (mind a 20 aminosavat tartalmazza) vagy nem teljes értékű.
c) Szerepe: sejtépítő és energiaszolgáltató.
A fehérjebevitel a sejtépítő szerepén túl azért is nagyon fontos tényezője az egészséges életmódnak, mert szervezetünk a 20féle esszenciális (nélkülözhetetlen) aminosavból 9-et sajnos nem képes előállítani. Tehát nem csak a sportolóknak érdemes nagyobb figyelmet fordítani a megfelelő fehérje-bevitelre, hanem aktivitástól függetlenül mindenkinek! Ezeket tehát csak táplálkozás útján tudjuk pótolni .
Hogyan pótolhatjuk a hiányzó fehérjét?
1. Állati eredetű fehérjékkel:
A növényi fehérjékkel szemben ezek teljes értékűek, tehát, mind a 20 szükséges aminosavat tartalmazzák!
• tojásfehérje
• tejfehérje (ami tejsavófehérje és kazein összetétele)
Állati eredetű fehérjék megtalálhatóak az összes húsfélében, tejben és tejtermékekben, valamint a tojásban.
A cikk a következő oldalon folytatódik: