Miért a séta a legjobb orvosság??

Már. 06 | 1. oldal - fitnesslife.hu

„A séta a legjobb orvosság” – Ez az idézet Hippokratésztől származik, attól az ókorban élt görög orvostól, akire mindmáig az orvostudomány atyjaként tekintünk. Hippokratész már évszázadokkal ezelőtt is előszeretettel javasolta pácienseinek a sétát a testi és lelki egészség fenntartásához. Egy új kutatás eredményei szerint pedig akkor sem tévedett, amikor valóságos csodaszernek, a legjobb orvosságnak nevezte.

Bevallom, nem tudok elfogulatlan maradni, ha a sétáról van szó; ez ugyanis az egyik kedvenc időtöltésem. Egyformán szívesen rovom az ismerős és ismeretlen útvonalakat, városban, a természetben, tavaszi esőben, ropogó hóban, a lehullott őszi levelek között gázolva, egyedül, vagy beszélgetés közben – a séta minden formáját imádom. Leginkább talán azért, mert kevés olyan tevékenység van, amihez tényleg nincs szükségünk másra, mint a két lábunkra; ma, amikor a legtöbb sporthoz, hobbihoz már az első lépéseknél komoly eszközparkot kell kiépítenünk, igazi felüdülés kis időre megszabadulni a „kütyüktől”. Nem is beszélve arról, mennyire jót tesz az egészségünknek.

150 perc az egészségedért

A nemzetközi egészségügyi szervezetek általános iránymutatása szerint átlagosan legalább heti 150 percnyi mérsékelt intenzitású, vagy 75 percnyi intenzív testmozgásra van szükségünk az egészségünk megőrzéséhez.

A testmozgások különböző formáit a kutatók összefoglaló néven MVPA-nek, moderate-to-vigorous physical activity-nek nevezik, azaz ide tartozik minden mérsékelt és magasabb intenzitású fizikai aktivitás, amelyek közül válogathatunk.

Annak ellenére, hogy számos vizsgálat bizonyította, mennyire hatékony segítség a testmozgás a különböző krónikus betegségek megelőzésében, és a kognitív funkcióink karbantartásában,

a legtöbb ország felnőtt lakosságának jellemzően kevesebb, mint a fele az, aki hétről hétre az egészségügyi szervezetek által ajánlott mennyiségben végez valamilyen testmozgást. Ez különösen igaz az idősebb korosztály tagjainak esetében.

Vagy akár kevesebb

A jó hír az, hogy azoknak sem kell aggódniuk, akiknek nincs idejük, vagy egészségi állapotuk miatt lehetőségük a heti többszöri hosszú edzésre. Számos új eredmény szerint már az ajánlott 150 percnél kevesebb testmozgás is észlelhetően pozitív hatással van az egészségünkre – egy frissen publikált tanulmány alapján például akár már heti 60 percnyi, bármilyen intenzitású edzés is segíthet a depresszió megelőzésében.

Ezeket az új eredményeket támasztják alá az amerikai epidemiológus, rákkutató Alpa Patel vizsgálatának adatai is. Patel kutatása az eddigi legnagyobb mintán végzett vizsgálat, ami a testmozgás témájában elérhető: több mint 140 ezer időskorú felnőtt bevonásával készült

 

De ez még nem minden! Olvass tovább a következő oldalon!

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: