Miért a séta a legjobb orvosság??

Már. 06 | 2. oldal - fitnesslife.hu

 

Már egy kis séta is elég

Patel és társai átfogó összehasonlító vizsgálatot végeztek arra nézve, mennyi az a testmozgással töltött időmennyiség, ami már észrevehetően csökkenti a halálozás kockázatát az idősebb korosztály tagjai között. A kutatásban 77 077, átlagosan 68,9 éves nő, valamint 62 178 férfi vett részt, akiknek az átlagéletkora 70,7 év volt. Az egyéb rizikófaktorok kiszűrését követően a kutatók arra a meglepő eredményre jutottak, hogy már napi 17 perc séta is látványosan csökkenti a korcsoport halálozási arányait.

Patel arra is felhívja a figyelmet, hogy az adatokból egyértelműen kitűnik még egy tendencia. „Az időskorú felnőttek esetében az inaktivitáshoz képest már a heti

150 percnél kevesebb séta is alacsonyabb halálozási arányhoz vezet” – foglalja össze Alpa Patel. „A 150 percnyi, vagy az azt meghaladó sétamennyiség pedig egyenes arányban csökkenti tovább a halálozási kockázatot.”

 

Sétára fel

„Mivel 2030-ra a 65 év fölötti korosztály megkétszereződésével kell számolnunk, ideje lenne, hogy a szakemberek komolyabb figyelmet fordítsanak az egészségmegőrzésben a testmozgás, különösen a séta ajánlására” – teszi hozzá Patel. „A séta a tökéletes testmozgás: egyszerű, ingyen van, nincs szükségünk hozzá semmilyen drága vagy bonyolult felszerelésre, és bármilyen korosztály számára ideális. Ahogy az eredmények is mutatják, rengeteget tehetünk általa az egészség általános javulásáért, és a hosszabb, jobb minőségű életért.”

Ha valakinek a csípős őszi időben csak egy kis plusz motivációra lenne szüksége, hogy nekivágjon egy hosszabb-rövidebb sétának, Alpa Patel kutatásának eredményei tökéletesen megfelelnek a célnak. A séta azonban nem csak a testünk, hanem a lelkünk egészségének is nagyon jót tesz; különösen, ha a természetben járunk, vagy egy kellemes beszélgetéssel társítjuk, de önmagában is igazi „mindful” tapasztalat. Tehát: sétára fel!

 

 

Forrás

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg az ismerőseiddel!

Ez is érdekelhet: