Mik lehetnek a hajhullás okai és hogyan kezelhetjük?

nov. 01 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Általában az őszi és tavaszi hónapokban intenzívebb hajhullást tapasztalhatunk. Ettől azonban nem kell megijedni, ilyenkor ugyanis a haj természetes megújulása történik. Mikor történhet meg az, amikor már nem a normális mennyiségű hajhullásról beszélünk?

 

A hajhullás normális jelenség!

Átlagosan napi 100 elvesztett hajszál még nem jelez különösebb problémát. Aggódnunk csak akkor kell, ha az elhullott hajszálak helyén nem nő újabb, így hajkoronánk folyamatos csökkenését, vagyis kopaszodást észlelük. Nőnél a hormonális változások (várandósság, szoptatás időszaka), majd később  a menopauza időszakát követően gyakran tapasztalható a hajszálak elvékonyodása, ezért a korábbi dús hajzat mennyiségének csökkenését már tapintással is érzékelhetjük. Természetesen – mint sok egyéb betegségnél is megesik – a hajhullást örökletes tényezők is nagy mértékben befolyásolják.

 

Mi okozhatja a hajhullást?

Bizonyos betegségek, mint például pajzsmirigy problémák, vagy nőgyógyászati panaszok is, de gyógyszer mellékhatásaként is megjelenhet, esetleg valamilyen, a szervezetben zajló gyulladásos folyamat, például fog-, vagy ínygyulladás is áll a háttérben. Ezen kívül hajhullással járhat még a vitamin- és ásványianyag hiány, illetve a fejbőrt érintő gombás fertőzés is. Hajhullást okozhat még a túl gyakori, szoros copf használata, hajfesték, hajvasaló alkalmazása.
Minden esetre, ha a fentiek alapján hajveszteségünket már nem lehet normálisnak nevezni, érdemes orvosi kivizsgálást kérni, ugyanis egyéb, akár súlyos betegség is állhat a háttérben!

Formás lábak, kerek hátsók, izmos hasfalak... Kövess minket Facebookon is! ➞
 

 

Hogyan találhatók meg az okok?

Első sorban a panaszok megvizsgálása során viszonylag könnyen kideríthető az, hogy a páciens esetleg egy stresszesebb élethelyzetet vagy időszakot él meg, vagy talán valamilyen fogyókúra, diéta okozta vitaminhiány következménye a hajvesztés. Másrészt fontos magának a hajkoronának és a fejbőrnek a vizsgálata (hajszálak mikroszkópos vizsgálata és vérkép), amelyet követően, ha szükséges, a további vizsgálatok már célzottan végezhetők el.

 

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: