Mikor számít szabályosnak? Mégis ki dönti ezt el?

okt. 25 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Edzői internetes fórumok nagy részén a vita a gyakorlatokon folyik, és a jellemző kérdés, hogy mégis ki dönti el, mi a szabályos kivitelezés, továbbá vannak-e hasznos vagy veszélyes gyakorlatok. Nos, bár a Párt döntené el, és tartatná be, akkor nem lenne gond erre se.

De a dolog ugye ennél bonyolultabb. És ne felejtsük el, a gyakorlat célja az, hogy specifikus módon stressz alá vonjuk a testet. Meg is ijeszthetnénk a klienst, hogy emeljük a pulzusát, de mi valamiért mégis a kettlebell lendítés mellett döntöttünk, a példa kedvéért.

Back Camera

Nem mindenki egyforma

Ugyanazon gyakorlat, amely az egyik atléta esetén sérülést okoz, a másik atléta esetén nagy nyerességel jár. A kérdés az, hogy lehet-e egy gyakorlatot önmagában vizsgálni, vagy arra az adott biorobotra kell értelmezni a folyamatot, akire éppen ezt ré akarjuk helyezni, stressz formájában.

Vagyis az alany ismerete, sérülési története, célja és jelenlegi mozgás diszfunkcióinak felmérése hiányában nem lehet azt mondani, hogy az adott gyakorlat rossz vagy jó. De neki ismerve a körülményeket lehet járhat szuper vagy éppen borzalmas hatással.

Biomechanikai alapok

Nem lehet az edzés során megkerülni, hogy beszéljünk erőhatásokról, a gravitációról, energiaátadásról, kapcsolódásról és elfolyásról. Ezek nem new age fogalmak, részei az edzésnek. Ha nem érted miről írok – nos FMS és DNS kurzus.

Józan paraszti ész

Kritikai gondolkodás, vagyis józan paraszti ész. Nem kell a biomechanika nagymesterének lenned ahhoz, hogy lásd, valami nem néz ki jól.

És ha nem néz ki jól, stabilnak, nem látsz alatta csontos alátámasztást, a medencefenék nincs parallel a rekeszizommal, nem látsz izomfeszülést ott, ahol annak lennie kellene, nem helyes a légzés – nos, akkor már a szürke zónában folyik a gyakorlás. A kockázat nőtt.

Számoltál vele?

Na és mi a helyzet a kockázatos gyakorlatokkal? Lapozz…

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: