Milyen olajjal/zsírral süssünk-főzzünk?

nov. 03 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Manapság már számtalan különféle olaj sorakozik a boltok polcain, ezért aztán nem is csoda, hogy hirtelen azt sem tudjuk melyiket válasszuk, vagy egyáltalán melyiket mire használhatjuk?! Csokorba szedtük a legfontosabbakat!

 

Miért fontos a zsiradék a szervezetünknek?

A zsírok szervezetünk számára nélkülözhetetlen anyagok, amelyek fontos szerepet játszanak az anyagcsere folyamatokban, a zsírban oldódó vitaminok felszívódásában, a D-vitamin képződésében, a testhőmérséklet szabályozásában, a sejthártya felépítésében és egyes hormonok működésében. Számos oka akad tehát annak, miért fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű zsiradék bevitele a szervezetünkbe!

Milyen olajok léteznek?

Alapvetően az olaj kinyerési módját tekintve megkülönböztetünk finomított (meleg eljárással), hidegen sajtolt (aprítás után mechanikus úton sajtolással) és szűz (préseléssel) olajokat.

 

Formás lábak, kerek hátsók, izmos hasfalak... Kövess minket Facebookon is! ➞
 

Melyik olajat mire használhatjuk?

A finomított olajokat érdemes inkább sütésre, főzésre használni, ugyanis stabil zsírsavösszetételüknek köszönhetően jobban hevíthetők, tehát magas hőfokon kevésbé égnek meg. Sütéshez alkalmas olajok: a kókuszolaj/kókuszzsír, repceolaj, szőlőmagolaj, földimogyoró olaj.

Ajánlott vigyázni a bő olajban való sütéssel, ugyanis így az ételek sokkal több olajat szívnak magukba, mint kellene. Helyette inkább válasszuk a sütőben, tepsiben való sütést, amivel  a kevesebb zsiradékon kívül még időt és füstmentes konyhát is nyerhetünk!

A hidegen sajtolt és szűz olajok alkalmasak saláták, szószok, öntetek készítéséhez. Fontos azonban, hogy ezek az olajok hevítés hatására elveszítik esszenciális értéküket, ugyanis telítetlen zsírsavaik károsodnak, ezért nem érdemes túlzottan hevíteni, maximum nagyon rövid ideig. Ezek közé tartozik: az olívaolaj, lenmagolaj, dióolaj, szőlőmagolaj (sütéshez is használható), tökmagolaj, szezámolaj, barackmagolaj.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: