Hasznosak vagy sem az állati eredetű zsírok?
Az állati eredetű zsírok a telített zsírok csoportjába tartoznak (+ növényi zsírok közül a kókuszzsír és a pálmazsír), amelyek élettani hatása nem mondható olyannyira kedvezőnek, mint a növényi, azaz telítetlen zsíroknak. Az állati eredetű zsírok alapjában véve nem okoznának problémát, ha kizárólagos használatukat a növényi eredetű zsírok beiktatásával csökkentenénk. A telített és telítetlen zsírok használatának kedvező aránya 1:3 lenne, azonban kutatások kimutatták, hogy 20:1 arányban magasan több telített, azaz állati zsírt használunk. Mégis, akik koleszterin problémákkal küzdenek, azoknak megfontolandó az állati zsírok csökkentése!
Milyen állati eredetű zsírokat használjunk?
Egyértelműen a halolaj az egyik legjobb választás. Hatékonyságát sportolók is bizonyították, hiszen a tapasztalatok szerint izomláz, izom és ízületi fájdalmak, valamint húzódások enyhítésére kiválóan alkalmas.
A libazsír és a kacsazsír az egyik legmegfelelőbb választás, ugyanis ezekben kevesebb arányban fordulnak elő a telített zsírsavak.
A sertészsír tekintetében már nehezebb állást foglalni, ugyanis sok függ az állat fajtájától és attól is, hogy milyen takarmánnyal etették. A mangalica zsírt valamivel egészségesebbnek tartják, de megfelelő mennyiségben bármely disznózsír beilleszthető az étrendbe.
Vaj és vajkészítmények jöhetnek még szóba sütés, főzés tekintetében. Mindenképp érdemes a zsírtartalomra figyelni és a magasabb zsírtartalmú (70%) teavajat keresni.
Miért kerülendő a margarin és a napraforgó olaj?
Sajnos a margarin nem más, mint „olajhulladékból” előállított vegyi anyag, amelyet hidrogéneznek, telenyomják vegyi ízesítőkkel és színezékkel, szóval szinte már-már a műanyaghoz hasonló természetellenes, fogyasztásra alkalmatlan, szervezetre káros “élelmiszer”(?)!
A napraforgó olaj gyakori használata azért nem ajánlott, mert magas omega 6 zsírsav tartalma miatt gyulladást okozhat a szervezetben, valamint szintén vegyi anyagokkal finomítják. Ha konyhánkban mégis gyakori használatnak örvend, akkor válaszuk a hidegen sajtolt változatot.
Szerző:
Nagy-Kumich Nikolett / Fit életmód blogger, hobbi-szakács, hobbi-crossfittes