Táplálkozás

Mit-mire cseréljünk a karácsonyi menüben?

Diétázni Karácsonykor? Mondhatnánk nem a legésszerűbb dolog. De ha már ez ember annyi áldozatot hozott az eddig elért eredményeiért, akkor bizony az sem lenne túl jó megoldás, ha most felrúgnánk mindezt és végtelen zabálásba – majd pedig lelkiismeret furdalásba – torkollna az ünneplésünk! Hoztunk pár tippet, amivel elkerülheted a nem kívánt kalóriákat.

Csere-bere

1. Leves

Ünnepek alatt sokszor mellőzésre kerülnek az amúgy közkedvelt levesek. Pedig pont ilyenkor jelentene igazán sokat a bevitt kalóriák lefaragásában. Egy jó húsleves sok zöldséggel, sovány hússal ugyanis amellett, hogy valamilyen szinten vitaminforrás, eltelít minket, így aztán kevesebb is elég lesz a kalóriadúsabb főételből és a desszertekből.

2. Köretek

Manapság is még mindig a burgonya az egyik legkedveltebb köret, amit főételeinkhez használunk, ill. a tészta és a galuska, ha pörköltekről van szó. Helyette azonban érdemes kipróbálni az édesburgonyát, a barna rizst vagy a bulgurt, amelyek némileg alacsonyabb szénhidráttartalommal és glikémiás indexel rendelkeznek. Ha viszont mindenképp a burgonyára esik a választás, akkor lehetőleg a zsírban, olajban tocsogó változat helyett süssük sütőben, tepsiben, fűszerezett olajjal megkenve.

3. Húsok

Húsok tekintetében a legtöbb családnál ilyenkor a pulyka és a hal kerül valamilyen formában az asztalra. Mindkettő remek választás a diéta szempontjából. Lényegében azonban azon kívül, hogy érdemes soványabb húsokat választani, bármilyen húsféle szóba jöhet. Rántott húsok esetében azonban inkább készítsünk natúr szeletet finoman fűszerezve, bepácolva, fokhagymás tejbe beáztatva, majd sütőzacskóban vagy alufólia alatt sütve garantáltan finom puha állaga lesz.

4. Saláták

A karácsonyi menü kapcsán közkedvelt saláták közé tartozik a krumplisaláta és a franciasaláta. Azonban a tejfölös-majonézes-tojásos öntettel mindkettő jókora energiabomba. Ha viszont öntetként megelégszünk a fűszerezett natúr joghurttal, akkor máris egy rakás nem kívánt kalóriától mentjük meg magunkat! Jó választás lehet még a friss zöldségekből készült saláta mozarellával, olívabogyóval, esetleg joghurtos öntettel, vagy a savanyúságok jöhetnek még szóba. Az öntetnél érdemes odafigyelni még arra, hogy lehetőleg a fűszerezést saját magunk készítsük el boltban vásárolható kész salátaporok helyett, ezekben ugyanis sok nem kívánatos adalékanyag is található!

LAPOZZ, megéri! 😉

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: