A napi 3 kávét ivók a legegészségesebbek

nov. 24 | 1. oldal - fitnesslife.hu

A naponta 3 csésze kávét fogyasztó embereknél alacsonyabb a korai halálozás és a szívbetegség kialakulásának kockázata, mint a nem kávézó társaiknál – írja az MTI brit kutatók elemzése alapján.


Napi 3 csésze kávé elfogyasztása van a legjobb hatással az egészségre

A több, mint 200 korábbi tanulmány eredményeire épülő vizsgálat során az is kiderült, hogy a kávéfogyasztás a diabétesz, a májbetegség, az időskori elbutulás (demencia) és bizonyos ráktípusok kialakulásának alacsonyabb kockázatával is összefügg.

A szakemberek szerint napi 3 csésze kávé elfogyasztása van a legjobb hatással az egészségre, kivéve az állapotos vagy a csonttörésre fokozottan hajlamos nők esetében. Naponta több, mint 3 csészényi kávé elfogyasztása sem káros, de a jótékony hatás ekkor már kevésbé szembetűnő.

Az angliai Southamptoni Egyetem közegészségügyi szakértőjeként dolgozó Robin Poole és kollégái különböző országokra kiterjedő 201 megfigyeléses, illetve 17 klinikai vizsgálaton alapuló tanulmány eredményeit összegezték.

A British Medical Journal (BMJ) orvosi szaklapban közölt tanulmányuk összefüggést mutatott a mindenfajta okból, köztük a szívbetegség miatt bekövetkező halálozás, a prosztatarák, a méhbelhártya rák (endometriális rák), a bőr- és a májrák, a májzsugor (cirrózis), a 2-es típusú cukorbetegség, az epekő, a köszvény kialakulásának alacsonyabb kockázata és a rendszeres kávéfogyasztás között.

A kutatók elismerték, hogy mivel a tanulmányuk nagyrészt megfigyeléses adatokra támaszkodik, nem lehet biztos ok-okozati következtetéseket levonni belőle, ugyanakkor hozzátették, hogy vizsgálatuk alátámasztja közelmúltbeli tanulmányok eredményeit a kávéfogyasztás hatásairól.

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ettől a 10 dologtól egészségesebb lesz a kávéd

Sütőtökös latte házilag

Lehet, hogy rosszkor iszod a kávédat?

 

 

Forrás: index.hu

A legtöbben most ezt olvassák:

Húha, mindjárt február 14! 😀 Az evamagazin.hu készített néhány szarkasztikus, vicces, trükkös képeslapot azoknak, akik már túl vannak a csöpögős

Ha tetszett a cikk, oszd meg az ismerőseiddel!

Ez is érdekelhet: