Nem csodaszerek, mégis csodát tehetnek veled ezek az ételek

Sze. 11 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Azokat az ételeket soroljuk a szuperételek közé, melyek tápanyagtartalmuk miatt kiemelkednek a többi közül. Nemcsak a tányéron, de a tápanyag táblázatban is rendkívül magas szinten vannak. A superfood kifejezés számodra sem lehet újdonság. Már az 1915-ös kiadású Oxford Dictionary-ben is megtalálható, mint „egy tápanyagokban dús élelmiszer, amiről úgy tartják, hogy különösen kedvező hatást gyakorol az egészségre és a jó közérzetre”.

Ezért fontos a szuperételek fogyasztása:

A szervezetünk számára nem tudjuk kizárólag egyféle étellel biztosítani a szükséges vitaminokat és nyomelemeket. Ezért is kiemelten fontos, hogy változatosan táplálkozzunk és minél inkább tápanyagdús ételt együnk. A szuperételek előnye a többi étellel szemben (még néhány gyümölccsel és zöldséggel szemben is) az, hogy jelentősen több tápanyagot tartalmaznak /grammonként/ – meséli Oltványi Zsolt, a Mentes Cukrászüzem tulajdonosa. Így minden egyes harapással több tápanyaghoz jutunk, mint bármelyik más egészséges étel esetében.

A szuperételekre jellemző a rendkívül magas antioxidáns tartalom is. Legtöbbjükről tudományos kísérletek sora bizonyítja, hogy megvédik a sejteket a károsodástól.

 

 

Íme, néhány szuperétel, melyről nagyon ritkán vagy talán még soha sem hallottál:

Az ashwagandha az ayurvédikus orvoslásban előszeretettel használt gyógynövény. Ez talán az idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása miatt lehetséges. Mivel az Ashwagandha egy természetes adaptogén, ezért képes elősegíteni a relaxációt és csökkenteni a stresszt.

A spirulina egy mikroszkopikus vízinövény, amely több mint 500 millió éve terem a Földön. Értékes tápanyagforrásként már az aztékok is fogyasztották. Két fő összetevője a fehérje és omega zsírsavak. Rengeteg jótékony hatása van, többek között vitalizáló és immunerősítő, serkenti az agyműködést, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, megelőzi a gyulladásos folyamatokat.

Nemcsak a gabonák, de valamennyi fontos növényi táplálékunkat figyelembe véve az amaránt vastartalma kiemelkedő mind mennyiségét, mind biológiai hasznosulását tekintve. Ez nemcsak a vegetáriánusok számára lehet érdekes, akiknek szervezetük vashoz juttatása táplálkozásuk egyik Achilles-pontja, hanem a világ lakosságának 20%-át kitevő valamennyi vashiányosnak. Kiemelendő kalcium tartalma is van, amely nemcsak meghaladja a tejét, hanem biológiai hasznosulását tekintve a legjobb kalcium forrást jelentő élelmiszer. Gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

A vadrizs Észak-Amerikában és Ázsiában őshonos, de ma már leginkább termesztett, nem pedig vad fűféle. Valódi rizs-rokonaihoz hasonlóan a B-vitamin, niacin és riboflavin tartalma magas, ráadásul teljes értékű fehérjeforrás, tartalmazza az összes aminosavat.

 

Még nincs vége, lapozz a következő oldalra!

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: