Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, nem ittál ma eleget!

máj. 18 | 2. oldal - fitnesslife.hu

3. Fakó bőr, korai ráncosodás

Mivel a szervezeted a bőrsejtekből is kivon vizet a túlélés érdekében, ennek idővel az arcodon is megjelenhetnek a hatásai. Gyorsabb ütemben jelentkezhetnek a ráncok, mint a kortársaidnál, bőröd a dehidratáció következtében kiszáradhat, hámlás, színvesztés, fakóság utalhatnak a folyadékhiányra, a karikás szemekről nem is beszélve.

2. Emésztési problémák

A testedben minden, az ételek lebontásáért felelős anyag vízbázisú. Vagyis, ha dehidratáció áll fenn, ezek a funkciók sérülést szenvednek el, amiről rendellenes működésükkel üzennek. Klasszikus tünet a székrekedés, aminek hosszabb távon komolyabb következményei is lehetnek.

1. Folyamatos éhségérzet

A gyakori éhségérzet mögött sok esetben valójában dehidratáció, szomjúság áll. Ha a főétkezéseken kívül is éhséget tapasztalsz, és alapvetően eleget is ettél addig a nap folyamán, igyál meg egy pohár vizet! 10-ből 8 esetben elmúlik az éhséged, és nem azért, mert „becsaptad a tested”, hanem, mert valójában erre volt szüksége.

 

Mennyit kell innod naponta?

Szakértők 8, 3 dl-es pohárnyi víz elfogyasztását javasolják a nap folyamán arányosan elosztva, ez majdnem 2,5 liternyi folyadék. Ha valaki sportol vagy fizikai munkát végez, a 3 liter fölötti vízfogyasztás javasolt. Fontos, hogy az elfogyasztott folyadék tiszta, friss víz legyen, esetleg gyógytea. A gyümölcslevek, tejes italok, szénsavas üdítők magas cukortartalmuk miatt dehidratációt okoznak ahelyett, hogy folyadékkal táplálnák a sejtjeinket. Ezeket mindenképpen kerüld!

Az elegendő mennyiségű vízfogyasztás mellett persze az sem mindegy – sem egészséged, sem az alakod szempontjából – hogy mit eszel. Ha nem a megfelelő ételeket választod, nemcsak pluszkilókat, de hosszú távon egészségügyi problémákat is okozhatsz magadnak.

 

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg az ismerőseiddel!

Ez is érdekelhet: