Nincs karácsony mézeskalács nélkül! Mennyei recepttel készültünk

dec. 18 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Az ünnepi készülődésből semmiképpen sem maradhat ki a karácsony egyik jelképe, a mézeskalács! A mindenki által szeretett mézeskalács rendkívül sokféleképpen, sokféle formában és ízesítéssel elkészíthető. Készítése komoly hagyományokkal rendelkezik, eredetileg az isteneknek felajánlott ajándék, majd emberek közötti ajándék szerepét töltötte be. Olvasd el a folytatást a cikkben, PLUSZ szuper recepttel is készültünk 😉

A mézeskalács története

A méz hosszú időn át pótolhatatlan édesítőszer volt, így megbecsülése a belőle készített tésztára is átment. Ezért jelentőséget, helyenként misztikus erőt is tulajdonítottak neki. Az ókori görögök a halott szájába is mézeskalácsot tettek, hogy ezzel engesztelhesse ki Cerberust, az alvilág mogorva őrét. A méz drágasága miatt csak ünnepi alkalmakkor készítettek belőle süteményt. Az 1200-as évektől kolostorok készítettek vallásos tárgyú figurákat, életképeket. Kedvelt vásári ajándékok voltak a mézeskalács szív, huszár, kard, baba, tányér.

Mézeskalács készítés

A mézeskalácsnak számtalan receptje létezik, fő összetevői a liszt, porcukor, méz, tojás. Természetesen egészséges verziót is egyre gyakrabban készítenek belőle, teljes kiőrlésű lisztből, édesítőszerrel a cukor helyett.

A formák terén is csak a képzelet szab határt; formázhatod kézzel és szaggató formával millióféle módon. Ha bevállalós vagy és több időd van a sütögetésre, készíts mézeskalács házat. A kicsik rendkívül fognak neki örülni. Tessék, egy karácsonyi ajándékötlet 🙂

A legjobb mézeskalács recept:

Hozzávalók:
1 kg finomliszt
30 dkg porcukor (nyírfacukor/eritrit)
1 csipet só
30-40 dkg virágméz
3 tojás
3 evőkanál margarin
1 teáskanál szódabikarbóna
3 dkg fahéj
1 dkg őrölt szegfűszeg
1 csomag mézeskalács-fűszerkeverék – körülbelül 2 dkg

Elkészítés:
A lisztet, a porcukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát is szitáld át – akár egy sűrű tésztaszűrőn, ha nincs szitád -, majd keverd össze fakanállal. (a búzaliszttől lágyabb, jobban formálható lesz a tészta)
Üsd bele az egész tojásokat.
A tésztát lágyíthatod úgy, hogy csak egy egész tojást és 2-3 tojássárgáját ütsz bele, a tojásfehérjéket pedig üvegpohárban letakarva hűtőszekrénybe teszed, jó lesz a cukormázhoz.
Tedd a szobahőmérsékletű margarint is a tésztába és dolgozd össze – ekkor még nem áll össze a tészta -, majd öntsd hozzá az üvegben forró vízbe állított, meglangyosított mézet. Ha a tálhoz ragadna a tészta, kevés liszt hozzáadásával addig gyúrd, amíg elválik az edény falától.
Viszonylag lágy tésztát gyúrj – margarin, esetleg kevés langyos víz hozzáadásával megpuhíthatod -, mert az érlelési idő alatt megkeményedik.
Takard le vastag konyharuhával, és legalább 3-5 órán keresztül – legjobb, ha egy egész éjszakán át – hagyd állni.
Ne ijedj meg, ha pihenés után repedezett a tészta, addig gyúrd újra, amíg ismét képlékennyé válik.

A tésztát szedd több részre és egyesével nyújtsd ki.
Belisztezett gyúródeszkán sodrófával nyújtsd ki a tésztát körülbelül 3-4 milliméter vastagra, nagyobb figurák sütésénél vastagabbra. Apró, türelmes mozdulatokkal dolgozz.

Miután kinyújtottad a tésztát, lisztbe mártott kiszúró-formákkal szaggasd ki a mézeskalácsot.
Hagyj elegendő helyet a sütemények között, hisz sütés közben megduzzadnak.
Előmelegített sütőbe tedd, közepes-kis lángra. Kb. 10 perc alatt kész.
Mikor már érzed a fűszerek illatát nézd meg, ha egyenletes aranybarna, vedd ki.
Tedd dobozba, hogy megpuhuljanak.

 

Még nincs vége! LAPOZZ!

A legtöbben most ezt olvassák:

Az őszi/téli/kora tavaszi időszakban a hideg nem kíméli bőrünket sem, ezért nem csak a nyári nap ellen ajánlott védeni, de

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: