Egyre több embert érint a világ legújabb betegsége, az ortorexia nervosa

okt. 31 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Ez az újfajta népbetegség is egyfajta evészavar és nagyon veszélyes lehet. Lehet, hogy téged vagy egy ismerősödet is érint? Olvass tovább:

Ortorexia nervosa

Hivatalosan még nem ismerték el betegségként, szakmai körökben mégis gyakran az egyik legújabb pszichés kórképként emlegetik az ortorexia nervosát, mely a klinikai gyakorlatban is egyre gyakrabban fordul elő.

A probléma az evészavarok közé tartozik, azonban míg a bulimia, illetve az anorexia a táplálék mennyiségi tényezőivel függ össze, az ortorexia a minőségiekkel. Az ebben szenvedő személy ugyanis kényszeresen, rögeszmésen törekszik arra, hogy egészségesen étkezzen, olyannyira, hogy ezzel sokszor már önmagára is veszélyt jelent.

Az ortorexia tünetei

A betegség leírása, illetve az ortorexia nervosa kifejezés egy amerikai orvos, Steven Bratman nevéhez köthető, aki már 20 éve, 1997-ben értekezett a problémáról. Az ortorexia vagy ortorexia nervosa a pszichés kórképek közé tartozik – erre utal a nervosa kifejezés is, míg az ortorexia helyes diétát jelent -, az elmúlt években pedig több kezdeményezés is indult, mely a kórkép tüneteinek és a diagnózis kritériumainak meghatározására törekedett.

 

A legfőbb jellemzők közé tartozik, hogy … Folytatás a következő oldalon. LAPOZZ!

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: