Az örök kérdés: a paradicsom zöldség vagy gyümölcs??

aug. 22 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Gyakran felmerül a kérdés; vajon a paradicsom zöldség vagy gyümölcs?? Cikkünkből minden részletet megtudhatsz, hogy végre helyretegyük mindenkiben ezt a kérdést. 

A paradicsom jótékony hatásai

A paradicsom nagyon egészséges és kalóriaszegény finomság. A benne lévő likopin nevű antioxidánsnak köszönhetően a paradicsom fogyasztásával küzdhetünk a szabad gyökök, a rák és az idő előtti öregedés ellen. A likopin jó beépüléséhez valamilyen zsíros közeg szükséges, így például igen jót teszünk magukkal, ha vajas kenyér mellé 1-2 paradicsomot eszünk reggeli vagy vacsora gyanánt, sőt az sem véletlen, hogy a mediterrán vidékeken az olívaolaj-paradicsom megbonthatatlan egységet képez.

A paradicsom nagyon magas C-vitamin tartalommal bír, de nagyobb mennyiségű E- és B-vitamint, káliumot, kálciumot, magnéziumot, foszfort és vasat is tartalmaz. Jó rostforrás, alacsony zsírtartalmú, s minimális szénhidrát található benne.
Az éretlen paradicsom ellenben nem csak hasznos anyagokban gazdag. Az éretlen paradicsomban jelen van a szolanin toxin, aminek koncentrációja a érésével csökken, és nem okoz kárt a szervezetben.

 

Paradicsom a konyhában

A paradicsomnak igen sok fajtája létezik. A leggyakoribb a kerek, piros fajta, de nagyon népszerű az úgynevezett koktélparadicsom, illetve a sárga paradicsomok. Ezen kívül még kedvelt a befőzéshez ideális lucullus paradicsom, illetve az ökörszíve paradicsom, ami ugyan nem hozza az aranyalmától elvárható esztétikus külsőt, ellenben csodálatos paradicsomlevet lehet belőle készíteni.
A paradicsom legkedveltebb fűszerei a bazsalikom, az oregano, a kapor, a kakukkfű, afokhagyma, a metélőhagyma, a petrezselyem és a babérlevél.

A paradicsom szinte minden téren szerephez jut a konyhában. Készülhet belőle vagy vele sokféle saláta, leves, szósz vagy öntet. A magyar konyha elképzelhetetlen lecsó vagy a paradicsomos lében főtt töltött paprika nélkül.
A paradicsomból készülhet ketchup, ivólé, olaszos fűszerezésű mártás, pizzaalap, vagy aszalhatjuk napon, sütőben. Leggyakrabban azonban a reggelizőasztaloknál jut szerephez, kenyér mellé fogyasztott zöldségként, vagy az olasz, spanyol hagyományokat követve fokhagymával bedörgölt pirítóssal.

 

A következő oldalon végre kiderül a válasz: zöldség vs. gyümölcs!??! Lapozz

 

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: