Táplálkozás

Valóban érdemes csökkenteni a napi szénhidrát bevitelt? Itt a meglepő válasz

Biztosan Te is hallottad már, amikor sikeres fogyás után beszélgettél valakivel, hogy azt mondta, a szénhidrát csökkentéstől fogyott le. Arról nem is beszélve, hogy milyen híres tanácsadók és élelmiszerfejlesztők mondják azt, hogy csökkenteni kell a bevitelt, kifejezetten szénhidrát csökkentett termékek bevonásával garantált lehet a sikered. Az igazság azonban nem egészen ez…

Mit jelent a szénhidrát csökkentése?

A napi szintű szénhidrát csökkentésének jelentése a bevitel csökkentését jelenti. Vagyis kevesebb szénhidrátban gazdag étel fogyasztása. Ez addig jó, amíg a finomított szénhidrátok elhagyására vagy csökkentésére törekszel, tehát a fehér liszt, a cukor, a kukoricakeményítő/-dara, illetve a fehér rizs elhagyására – utóbbi kettő esetében elég a fogyasztást mérsékelni. Akkor beszélünk egészségtelen szénhidrátmegvonásról, ha valaki “ész nélkül” ugrik neki a szénhidrát csökkentésnek, például dietetikus szakértő vagy táplálkozási tanácsadó bevonása nélkül elkezdi a paleolit diétát vagy még rosszabb, ketogén étrendre tér át. (A ketózis folyamata során a test szénhidrát-raktárai kiürülnek, inzulin helyett glukagon választódik ki, a májban pedig a zsír keton testekké alakul és ettől a test zsírégető üzemmódra kapcsol. De ez a szintű tápanyagmegvonás nagyon egészségtelen lehet illetve nagyon oda kell figyelni a szénhidrát zsírral való pótlására, különben akár betegségbe is torkollhat a dolog.)

Sokaknak azonban mégis bevált a szénhidrát csökkentése… Hogy van ez??

Nyilván beválik, hiszen egyből beindul a fogyás, ha lényegében csak húst és zöldségeket eszik valaki. Típustól függően leolvadnak bárkiről a kilók, ha egy ideig így étkezik, miközben az egészségével és energiájával komolyabb gondok adódhatnak. Arról nem is beszélve, hogy már a legkisebb változásnál is döbbenetes módon jöhetnek vissza a kilók…

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: