Mit jelent egy termék esetében, hogy szénhidrát csökkentett?
Olyan, hogy valamiből “kiveszik” a szénhidrátot, nem létezik, vagyis ilyen jellegű csökkentés egyszerűen nem lehetséges. A CH-csökkentett termékek az alábbiakat jelenthetik:
- sokszor a csökkentett tartalom valójában azt jelenti, hogy BENNE VAN az a mennyiségű szénhidrát, de hozzáadott rostanyagokkal lassítják a felszívódását – külön is lehet venni ilyen rostkeverékeket,
- pl. egy kenyér esetében, alapvetően alacsony szénhidrátot tartalmazó lisztekből készül, mondjuk maglisztekből – az alapként vett termékhez, ami a fehér kenyér képest valóban csökkentett CH-tartalmú,
- a teljes kiőrlésű gabonákból készült termékeknek nincs alacsonyabb szénhidrát tartalma, viszont alapvetően lassabb a felszívódásuk.
Ha egy termék alap összetevője a klasszikus búzafinomliszt, az attól még nem lesz egészséges! A diétát elősegítheti, de a szervezeted sokkal jobban biztos nem jár vele, maximum az a kis rostanyag segíti majd az emésztésed.
Érdemes csökkenteni a szénhidrátot vagy sem?
A finomított szénhidrátokat mindenképpen érdemes csökkentened, ha nem is 100%-ban kiiktatni (ami egyébként ideális volna), de legalábbis csökkenteni a bevitelüket. De csak ennyi változtatás után ne várd, hogy pár hét alatt bomba formában leszel – ahhoz azért sokkal több kell.
Az anyagcsere típusokban keresendő a megoldás
Három típusú anyagcserét különböztetünk meg alapvetően, fehérje-, szénhidrát- és egyensúlyi típust. Egyes étkezésekre vonatkozóan számukra más-más arányú tápanyagbevitel az ideális, az alábbiakat kell figyelembe venni:
Fehérjetípus optimális beviteli aránya:
fehérje: 40%
szénhidrát 30%
zsír: 30%
Szénhidráttípus optimális beviteli aránya:
fehérje: 25%
szénhidrát: 60%
zsír: 15%
Egyensúlyi típus optimális beviteli aránya:
kb. 33-33-33%-ban minden makro tápanyag.
Ha nem tudod, melyik csoportba tartozol, gyere el egy anyagcseretípus mérésre!
Nézd meg itt a részleteket!