Manapság már a legtöbb élelmiszerboltban találhatunk olyan polcokat, amiken az egészséges életmódot követő vásárlókat célozzák meg előszeretettel. E termékek között akadnak olyan lisztféleségek, keverékek, amelyek sajnos sokszor csillagászati összegeknek bizonyulnak, főleg, ha az embernek egy egész családra kell főznie.
Liszthelyettesítők
Saját tapasztalatom szerint pl. a zablisztet és a kókuszlisztet is sokkal olcsóbban el tudom készíteni otthon, ha nagy kiszerelésben megveszem a zabpelyhet és a kókuszreszeléket, majd pedig otthon szépen ledarálom!
A kókusz a szinte semleges íze miatt sok ételbe, süteménybe használható liszthelyettesítőként akár fele-fele arányban liszt és kókusz, vagy harmadolva is oszthatjuk. Míg a búzaliszt esetében 100g-ban 76,3g Ch található, addig a kókuszreszelék 100g-jában csak 23,6g a Ch-tartalom! Úgy gondolom elég nagy különbség ez ahhoz, hogy kicsit vegyük a fáradtságot és a darálót a szénhidrát csökkentés érdekében! 🙂
Másik lehetőség még a magvak bevetése, mint pl. szezámmag, lenmag, napraforgómag, tökmag és sütik esetében pl. a dió. Az alábbi táblázatban láthatod, hogy az egyes magok 100g-jában mennyi szénhidrát található:
Szezámmag | 23,4g |
Napraforgómag | 24g |
Tökmag | 14,7g |
Lenmag | 28,8g |
Dió | 13,7g |
A fent említett magvakat szintén a liszt adag csökkentése mellett darált formában, de akár egészben is használhatod esetleg sós sütemények, házi zsemle, kenyér stb. készítéséhez. Amint a számokból is láthatod, nem mindegy, mennyi szénhidráttal nehezíti meg az ember a testét és az emésztését, másrészt a magvak kedvező rost és esszenciális zsírsav források is!
A cikk a következő oldalon folytatódik: