Szénhidrát csökkentő praktikák a konyhában

ápr. 10 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Manapság már a legtöbb élelmiszerboltban találhatunk olyan polcokat, amiken az egészséges életmódot követő vásárlókat célozzák meg előszeretettel. E termékek között akadnak olyan lisztféleségek, keverékek, amelyek sajnos sokszor csillagászati összegeknek bizonyulnak, főleg, ha az embernek egy egész családra kell főznie.

 

Liszthelyettesítők

Saját tapasztalatom szerint pl. a zablisztet és a kókuszlisztet is sokkal olcsóbban el tudom készíteni otthon, ha nagy kiszerelésben megveszem a zabpelyhet és a kókuszreszeléket, majd pedig otthon szépen ledarálom!

A kókusz a szinte semleges íze miatt sok ételbe, süteménybe használható liszthelyettesítőként akár fele-fele arányban liszt és kókusz, vagy harmadolva is oszthatjuk. Míg a búzaliszt esetében 100g-ban 76,3g Ch található, addig a kókuszreszelék 100g-jában csak 23,6g a Ch-tartalom! Úgy gondolom elég nagy különbség ez ahhoz, hogy kicsit vegyük a fáradtságot és a darálót a szénhidrát csökkentés érdekében! 🙂

Másik lehetőség még a magvak bevetése, mint pl. szezámmag, lenmag, napraforgómag, tökmag és sütik esetében pl. a dió. Az alábbi táblázatban láthatod, hogy az egyes magok 100g-jában mennyi szénhidrát található:

Szezámmag

23,4g

Napraforgómag

24g

Tökmag

14,7g

Lenmag

28,8g

Dió

13,7g

 

A fent említett magvakat szintén a liszt adag csökkentése mellett darált formában, de akár egészben is használhatod esetleg sós sütemények, házi zsemle, kenyér stb. készítéséhez. Amint a számokból is láthatod, nem mindegy, mennyi szénhidráttal nehezíti meg az ember a testét és az emésztését, másrészt a magvak kedvező rost és esszenciális zsírsav források is!

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: