Szénhidrát csökkentő praktikák a konyhában

ápr. 10 | 2. oldal - fitnesslife.hu

 

Tej szénhidrát tartalmának csökkentése

Sütemények készítésekor vagy éppen puding főzéshez szinte nélkülözhetetlen a tej használata. Viszont sokan talán nem is veszik számításba, hogy bizony a tejtermékeknek is van szénhidrát tartalma!

Tej 1,5%

4,6g

Joghurt

4,7g

Kefir

4,4g

Tejföl 12%

3,4g

Tejföl 20%

3,2g

A tej szénhidrát tartalmának csökkentését egész egyszerűen egy kis vízzel való hígítással megoldhatjuk. Vagyis a krémekhez használt tej mennyiségének felét tej, másik felét pedig víz teszi ki.

Sokan jó alternatívának találják tehéntej helyett a manapság oly divatos növényi alapú tejeket. Alapvetően az emberi szervezetnek nincs szüksége a tejre, főleg nem a növényi tejekre. Általánosságban azt tudnunk kell, hogy egy alapanyag minél inkább feldolgozásra kerül, annál jobban veszít eredeti jellegéből, vitamintartalmából. A növényi tejeknél feldolgozottabb, adalékanyagokkal telepumpáltabb tejhelyettesítőt nehéz találni. Amit nagyon fontos még tudni ezekről! Kisbabáknál, pici gyerekeknél olyan allergiás reakciót válthatnak ki, amely egyenesen életveszélyes lehet! Egy szó, mint száz: nem ajánlott!

 

Zöldségek minden mennyiségben!

Az már szinte mindannyiunk számára egyértelmű, hogy a zöldségek milyen jótékony hatással vannak a szervezetre, teli rostokkal, antioxidánsokkal és vitaminokkal. Éppen ezért figyeljünk oda, hogy minél több zöldséget fogyasszunk a főétkezésekhez! Ha ráadásul súlyvesztés is a célunk, akkor egyenesen remek alternatíva lehet a rizst, krumplit, tésztát helyettesítő friss saláta, párolt vagy grillezett zöldségek fogyasztása.

 

Szerző:

Nagy-Kumich Nikolett
Fit életmód blogger, hobbi-szakács, hobbi-crossfittes

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg az ismerőseiddel!

Ez is érdekelhet: