Tej szénhidrát tartalmának csökkentése
Sütemények készítésekor vagy éppen puding főzéshez szinte nélkülözhetetlen a tej használata. Viszont sokan talán nem is veszik számításba, hogy bizony a tejtermékeknek is van szénhidrát tartalma!
Tej 1,5% | 4,6g |
Joghurt | 4,7g |
Kefir | 4,4g |
Tejföl 12% | 3,4g |
Tejföl 20% | 3,2g |
A tej szénhidrát tartalmának csökkentését egész egyszerűen egy kis vízzel való hígítással megoldhatjuk. Vagyis a krémekhez használt tej mennyiségének felét tej, másik felét pedig víz teszi ki.
Sokan jó alternatívának találják tehéntej helyett a manapság oly divatos növényi alapú tejeket. Alapvetően az emberi szervezetnek nincs szüksége a tejre, főleg nem a növényi tejekre. Általánosságban azt tudnunk kell, hogy egy alapanyag minél inkább feldolgozásra kerül, annál jobban veszít eredeti jellegéből, vitamintartalmából. A növényi tejeknél feldolgozottabb, adalékanyagokkal telepumpáltabb tejhelyettesítőt nehéz találni. Amit nagyon fontos még tudni ezekről! Kisbabáknál, pici gyerekeknél olyan allergiás reakciót válthatnak ki, amely egyenesen életveszélyes lehet! Egy szó, mint száz: nem ajánlott!
Zöldségek minden mennyiségben!
Az már szinte mindannyiunk számára egyértelmű, hogy a zöldségek milyen jótékony hatással vannak a szervezetre, teli rostokkal, antioxidánsokkal és vitaminokkal. Éppen ezért figyeljünk oda, hogy minél több zöldséget fogyasszunk a főétkezésekhez! Ha ráadásul súlyvesztés is a célunk, akkor egyenesen remek alternatíva lehet a rizst, krumplit, tésztát helyettesítő friss saláta, párolt vagy grillezett zöldségek fogyasztása.
Szerző:
Nagy-Kumich Nikolett
Fit életmód blogger, hobbi-szakács, hobbi-crossfittes