A tartós fogyás 3 kulcsa – Így nem fogsz visszahízni!

máj. 12 | 2. oldal - fitnesslife.hu

 

2. A tartós fogyás érdekében változtass a szokásaidon

Talán ezzel számolnak a legkevesebben. A gyors fogyást ígérő diéták nagyon meggyőző ígéretekkel ámítanak, pl. „1 hét alatt 5 kilótól szabadulhatsz meg ezzel a diétával!”, vagy „Ezzel a csodaturmixszal 2 hét alatt leolvad rólad 10 kiló”. De gondolj csak bele: lemennek ugyan a pluszkilók valamilyen módon, ám utána elkezdesz ugyanúgy enni, mint előtte, vagyis visszahízod, amit addig kínkeservesen leadtál. Sőt! Gyorsabban és többet is hízhatsz, mert a szervezeted vad raktározásba kezd. Ahhoz, hogy tartós fogyást könyvelhess el, nem drasztikus lemondásokra, szenvedésre és csodaitalokra van szükség, hanem néhány szokásod megváltoztatására.

Egészségesebb, a testednek kedvezőbb ételek fogyasztására van szükséged, változatos és vitamindús étkezésre, rendszeresebb testmozgásra. Ennyi, ez a nagy titok! Bizonyos ételeket valóban ki kell iktatnod az életedből, de ez sokkal fontosabb az egészséged, mint az alakod szempontjából! Az időszakos, drasztikus fogyókúrázás sajnos folyamatos visszahízást eredményez majd, ha elhiszed, ha nem!

 

1. A fokozatosság nem egyenlő a lassú ütemű változással!

A legtöbben azért fordulnak vissza az életmódváltás kezdeti időszakából, mert nem kapják meg azt a gyors eredményt, amit egy-egy drasztikus fogyókúrától igen. A helyzet azonban az, hogy egyik normális étrenddel sem megy le 5 kiló 1 hét alatt! Nagyobb súlytöbblet esetén már egy-két hét alatt látható és közérzetben is érezhető a változás, de néhány pluszkiló esetén is formásabb, feszesebb lesz a test. Az utolsó kilók ledolgozása viszont sokkal nehezebb, mint 10-15 kilót leadni a kezdeti időszakban.

A drasztikusság soha nem is eredményez szép változást: a folyamatos fogyókúrával, jojóval, súlyingadozással csak bőrállapot-romlást, narancsbőrt, meglazuló kötőszöveteket, striákat okozol magadnak. Ráadásul lebontod az izmaidat is és még a hajad is elkezdhet hullani. A tested megbetegedéséről nem is beszélve, amit a sok/kevés evéssel kiválthatsz. Tartózkodj a túlzásoktól! Ezzel szemben, bár elsőre talán nem olyan hatalmas és feltűnő a változás az életmódváltáskor, az egészség a külsődön is meglátszik majd: szebb lesz a bőröd, a hajad, egészségesebb és fittebb leszel, energiaszinted megnő, az alakod pedig az egészséged szempontjából karcsúbbá, erősebbé formálódik illetve tartós fogyást érsz el.
A sport hatására pedig tónusosabb és feszesebb is leszel – ráadásul a fogyást is meggyorsítod vele. Emellett az is fontos, hogy az életmódváltás személyre szabott legyen, nem egy „trendi” módszer vagy egy telefonos applikáció legyen az alap.

 

Cukor-, glutén-, tej- és tartósítószer mentes menürendeléshez látogass el a Metodic oldalára!

Ha tetszett a cikk, oszd meg az ismerőseiddel!

Ez is érdekelhet: