Tejtermékek és a fogyás – mit érdemes választani és mit nem?

jan. 04 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Sokszor felmerül e kérdés, hogy melyek azok az ételek, amiket mindenképp kerülni ajánlott a diéta vagy fogyókúra során, a tejtermékekről azonban mégis sok esetben megfeledkezünk. Talán, mert valamiért a tejtermékekről egyből az jut eszünkbe, hogy jó fehérjeforrások – ami igaz is, de csak részben – viszont elfeledkezünk arról, hogy bizony ezekben is van szénhidrát (cukor) és olykor a zsírtartalmuk sem elhanyagolható mennyiségű!
Nézzük meg, mit érdemes és mit nem ajánlott választani:

A 0%-os tejtermékek

Először is itt a tej. Nem a házi, hanem a bolti dobozos. A legtöbben tisztában vagyunk vele, de ha mégsem, érdemes tudni, hogy az bizony nem igazi tej, hanem egy erősen felhígított, hőkezelt, zsíros, cukros, tápanyagvesztett lötty. A 0%-os tejek ugyanolyan rosszak, mint magasabb zsírtartalmú társaik, mivel bár zsírt kevesebbet, de belőlük 1l 52g tejcukrot tartalmaz.
A laktózmentes tejek talán egy fokkal jobbnak mondhatók, mert ezek literenkénti cukortartalma már csak 4-5 g, viszont nincs belőlük zsírszegény fajta. Szóval ezeket a kedvező alternatívának tűnő, de igazából nagyon csalóka tejféléket is érdemes kizárnod az étrendedből, ugyanis ha napi több decit megiszol belőle pl. kávé vagy turmix ízesítéséhez, az meglehetősen diétagyilkos megoldás. Persze nem azt mondjuk, hogy a reggeli kávéba rakott tejet is el kell felejtened, de mindenképp érdemes jobban odafigyelni a mennyiségre!

 

A növényi tejek jó alternatívák?

A manapság egyre divatosabbá váló növényi tejek és tejszínek, mint például a kókusz-, mandula-, zab- és rizs- „tejek” – bár köze a tejhez nem sok van – teljes mértékben a legjobb és legkézenfekvőbb tejhelyettesítőként élnek a köztudatban. Nagyon sokan úgy használják ezeket, hogy még csak utána sem néztek, miből és hogyan is készül valójában, de még csak a dobozon lévő címkét sem olvassák el. Pusztán azért használják, mert pfuj, a csúnya, rossz tehéntej helyett kell valami „egészséges”?! Ami igaz ezekről, hogy nincs bennük tejcukor és zsír, na meg nem is tehénből vannak. Viszont ezek a termékek bár alacsony zsírtartalmúak és valóban laktózmentesek, de hozzáadott cukrot azért tartalmaznak! Ami azt jelenti, hogy nem csupán magában a növényben megtalálható cukor van benne, hanem rendes fehér cukrot adagolnak mellé, hogy jobb ízük legyen.

Arról nem is beszélve, hogy a növényi tejek előállításához magát az adott növényt vagy magot többszörösen feldolgozás alá kell vetni különféle kémiai eljárásokkal és anyagokkal, hőkezeléssel, mire abból „tejet” kapnak. Azt pedig tudjuk, hogy egy élelmiszer minél inkább fel van dolgozva, annál inkább veszít tápanyagértékéből.

 

Milyen tejterméket érdemes fogyasztani diéta alatt? LAPOZZ és megtudhatod!

 

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: