Tele van méreggel a brokkoli!

ápr. 25 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Az Európában forgalmazott élelmiszerek közel fele, 47 százaléka szennyezett egy friss uniós vizsgálat szerint. Az Agrárszektor szaklap szerint ugyanakkor a termékek mindössze 3 százalékánál tapasztalták az egészségügyi határérték túllépését.

 

A leginkább szennyezett termék: a brokkoli

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint „tisztának” vagyis vegyszermentesnek bizonyult az élelmiszerek 53 százaléka. Azonban 28 százalékban egyidejűleg többféle vegyszer nyomait is felfedezték. Egy török szőlőmintában pedig 19 féle szer volt kimutatható.

A leginkább szennyezett terméknek a brokkoli számít, amelynél a minták 3,4 százalékában találtak vegyszermaradványt a határértéket meghaladó mennyiségben. Utána a szőlő (1,7), valamint a paprika (0,8) következik a rangsorban. A többszörös szennyezettségűek listáját a banán vezeti (58,4 százalékukban találtak többféle kemikáliát), nem sokkal megelőzve a szőlőt (58,3), illetve a paprikát (24,4). Ami az állati termékeket illeti, a vizsgált vajak 3,7 százalékánál, és a tojások 2,1 százalékánál találtak többféle vegyszermaradékot.

1546 darab olyan élelmiszert vizsgáltak, amelyeket csecsemők vagy kisgyerekek részére szántak. Ezek 89 százaléka bizonyult tisztának, 3,5 százalék azonban határérték feletti szennyezettségűnek. Egyebek mellett antibakteriális hatású benzalkónium-klorid, illetve a fertőtlenítő szerekben használt didecil-dimetil-ammónium-klorid volt kimutatható bennük. A bioélelmiszerek szennyezettsége 13,5 százalékos volt, de csak 0,7 százalék esetében határérték feletti.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: