Ez a kedvenc téli csemegém! + egy szuper recept!?❄

nov. 30 | 1. oldal - fitnesslife.hu

A gesztenyéről elsőként legtöbbször a gesztenyepüré jut eszünkbe, az egyik legsoványabb és egyben legfinomabb édesség, amit a magyarokon kívül nem sokan ismernek a világban. Ha karácsonyi vásárokon járunk, kivétel nélkül találhatunk sült gesztenye árusokat. Én mindig veszek egy adagot, annyira finom, imádom! Ráadásul sokkal jobb választás, mint a cukros mandula, csoki és más édességek. Olvasd el, miért olyan egészséges a gesztenye + megmutatjuk, hogyan készítsd el otthon:

A gesztenye

A gesztenyefa nem nő akárhol. A Dunakanyarban és a Zalai-dombság déli részén fordul elő nagyobb számban. Kisázsiai eredetű fa, Nyugat- és Dél Európától egészen a Kaukázusig elterjedt. Korábban a rómaiak által betelepített gyümölcsfának tartották, ma Dél- és Nyugat-Magyarország lombhullató erdőinek őshonos fájaként tartjuk számon. A meleg, nedves mediterrán és atlantikus éghajlatot és a tápanyagokban gazdag, agyagos talajt kedveli. Jól bírja a telet, nem fagyérzékeny.

Anno vidéken az emberek gyakran használtak gesztenyét gabona helyett, ezért hívhatták a gesztenyefát „kenyérfának”. Manapság a gesztenyefogyasztás elsősorban szezonális és leginkább ínyenc desszertként kerül az asztalunkra.

 

Gesztenye vs. gesztenye

Mi a különbség gesztenye és gesztenye között? Az indiai eredetű vadgesztenye dísznövény, termése mérgező. A szelídgesztenyét szezonban naponta felszedik, amint lehull a földre. Ezután vízbe teszik őket, s amelyik lebeg a víz felszínén, kidobják. A jó gesztenyéket 2-5 nap alatt kiterítve megszárítják, majd hűtőházakban tárolják. Friss gesztenye szeptember végétől február elejéig kapható.

 

LAPOZZ és nézd meg, hogyan készítheted el házilag a sült gesztenyét! ?

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: