8 téli mítosz, amiknek ne dőlj be

nov. 16 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Nemsokára itt van a tél hivatalosan is. Ilyenkor gyakoribbá válnak a náthás, megfázásos megbetegedések. Vagy mégsem? Sok sok mítosz kering a köztudatban ezekkel a betegségekkel és más téli szokásokkal kapcsolatban. Most tisztázzuk ezeket a félreértéseket:

Téli mítoszok – talán Te is bedőltél már néhánynak

„A megfázást a hideg okozza.”

Igazából sem a náthának, sem az influenzának nem számít, hogy milyen a külső hőmérséklet, hiszen a hideg nem közvetlen oka ezeknek a betegségeknek. A náthát és az influenzát is vírusok okozzák. Viszont hideg időben gyengül az immunrendszer, ráadásul az időjárás miatt több időt töltünk zárt és potenciálisan zsúfolt környezetben, ahol nagyobb az esély a fertőzésre.
Ügyelj arra, hogy a hideg időszakban is erősítsd az immunrendszeredet vitaminokkal, gyümölcsökkel és gyógyteákkal!

 

„Köhögéskor és tüsszentéskor a száj elé tett kézzel megakadályozható a fertőzés.”

Ezzel a módszerrel sajnos nem lehet a fertőzés terjedését megakadályozni. Ha ugyanis a szánk elé tesszük a kezünket, a tenyerünkön ott maradnak a kórokozók, amelyeket aztán könnyedén továbbadunk, amikor megérintünk különböző felületeket. A legjobb, ha zsebkendőbe vagy annak hiányában a könyökhajlatunkba tüsszentünk és amilyen gyakran csak lehet, kezet mosunk.
Érdemes ilyenkor fertőtlenítő kendőt is használni és a sűrűn használt tárgyakat gyakrabban végigtörölgetni (kilincsek, asztalok, széktámlák).

„Náthásan nem szabad sokat enni.”

Ha jobban meggondoljuk, soha sem lenne szabad „sokat” enni, ahogy a nagyik elvárnák. Betegen viszont tilos koplalni, hiszen a szervezetünknek szüksége van tápláló, erősítő ételekre ahhoz, hogy legyűrje a fertőzést. Fontos tehát a könnyen emészthető, vitamindús ételek fogyasztása, illetve a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele – ezt érdemes citromos mézes tea és gyógytea formájában bevinni.

„Sapkaviseléssel megelőzhető a megfázás.”

Technikailag pont annyi hőt veszítünk a fejünkön keresztül, amennyi indokolt, de többnek érezhetjük, mert az arcunk sokkal érzékenyebben reagál a környezeti hatásokra, mint egyéb testrészeink. Ha hideg az arcunk, érdemes felvenni egy sapkát, mert ez azt jelzi, hogy a környezetünk valójában hidegebb, mint ahogy érzékeljük. A hidegnek azonban – mint ahogy már írtuk – nincs túl sok köze a megfázáshoz.

 

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: