Tényleg kell izzadni a hatékony edzéshez?

jan. 10 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Mivel lehet mérni, hogy valóban hatékony volt az edzés? A sportolók nagy része azt vallja, hogy akkor igazán hatékony az edzés ha közben izzadnak, utána pedig kemény izomlázuk van. Nem minden esetben van izomláz egy-egy keményebb edzés után. Sőt, ha már régebb óta edzel, a tested már hozzászokhatott annyira a mozgáshoz, hogy nem lesz izomlázad ugyanattól a gyakorlatsortól, mint az elején – ettől függetlenül lehettél ugyanolyan hatékony. Természetesen ez edzésformától is függ. Az izzadás sem a kemény edzés mellékhatása, hanem a tested reakciója a mozgásra, elkezdi hűteni magát.  Vesézzük ki egy kicsit ezt a témát:

MIT JELEZ AZ IZZADÁS?

Az izzadás a testhőmérséklet szabályozásának természetes eszköze, fő funkciója, hogy megóvja a testet a túlmelegedéstől. Két összetevője a víz és a só. Kiemelten fontos a megfelelő hidratáció, hogy a test le tudja hűteni magát. Dehidratáció esetén, edzés közben, azt tapasztalhatod, hogy nem érzed magad jól és szinte ég a tested, mivel nem tudja lehűteni magát. Ugyanez történik, ha intenzív mozgás után a kiizzadt vizet nem pótlod megfelelő folyadékkal. Ilyenkor a víz önmagában nem megfelelő, ugyanis az izzadás sóból is áll. Fogyassz elektrolit tartalmú izotóniás italt vagy tengeri sós ételt edzés után.

 

KÁROS A TÚLZOTT IZZADÁS VAGY SEM?

A túlzott izzadás vagy más néven hiperhidrózis esetén célszerű háziorvoshoz fordulni. A probléma igen zavaró lehet, ugyanis nemcsak esztétikai, hanem a társas helyzetekre is negatív hatással van. A fokozott éjszakai izzadás fertőzések és rákos megbetegedések jele is lehet, hideg verejtékezés pedig leginkább a szív- és érrendszeri betegségek felhívó tünete.

 

Az izzadás a kemény edzés mércéje? Lapozz a válaszért:

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: