Diéta & Fogyás

Tényleg lehet zsírral fogyni! Tudományosan alátámasztott érveket olvashatsz

 

 

Semleges zsírok

A szaturált zsírok szobahőmérsékleten szilárdak és leggyakrabban állati eredetűek. Előfordulnak a vörös húsokban, a tejben, de a kókuszzsír is közéjük tartozik. Telítettségük abból származik, hogy szénatomjaikat annyi hidrogén veszi körül, hogy többet már nem tudnának megkötni.

A szaturált zsírok túlzott fogyasztása növeli a káros LDL-koleszterinszintet, ezért az American Heart Association ajánlja, hogy maximálisan a napi bevitt kalóriák 10%-a származzon csak ebből a zsírtípusból. Az AHA azt javasolja, hogy a kókuszolajat is csak korlátozottan fogyaszd. Fontos azonban, hogy a hosszú láncokból álló zsírhoz képest a kókuszolaj közepes láncokból áll. Fogyasztása megkönnyítheti a zsírvesztést, sőt, láncszerkezete stabil magas hőmérsékleten is, ezért egészséges választás sütéshez, főzéshez. Az állati zsírokhoz képest mindenképpen érdemes előnyben részesíteni, sőt, a főzésben akár a növényi zsírokat is kiválthatja.

TIPP: Zsírral égesd a zsírt! Ha fogyni akarsz, ez elengedhetetlen!

 

Jó zsírok

A legtöbb egészségügyi előny a növényi, magvakból, zöldségekből származó olajokhoz, illetve a halak zsírjához kapcsolódik. Az egyszeresen és többszörösen szaturálatlan zsírok abban különböznek telített társaiktól, hogy kevesebb hidrogént kötnek meg, így üres helyeik is maradnak. Emiatt szobahőmérsékleten folyékonyak és számos különleges hatásuk van.

Az egyszeresen szaturált zsírok az olíva-, a mogyoró-, a repceolaj és az avokádó. Pozitív hatásukat az 1960-as években született 7 ország tanulmány mutatta be először. Ez a mediterrán régió olajokban gazdag táplálkozását vizsgálta és kiderült, ez szorosan összefügg azzal, hogy ugyanitt ritkák a szívbetegségek. A kutatás később olyan egészséges étrendek alapja lett, mint a mediterrán diéta, mely nagy hangsúlyt helyez az egészséges olajok fogyasztására. Egyszeresen szaturálatlan zsírokkal az Institute of Medicine ajánlása szerint korlátlanul lehet helyettesíteni a szaturált és transzzsírokat.

Többszörösen szaturálatlan zsír például a kukorica-, a napraforgóolaj, a halak húsában található zsír, de az olajos magvakban, dióban, szójában és az avokádóban is előfordul. Ezek esszenciális zsírok, ugyanis a test nem képes őket gyártani, a normális működéshez azonban szükség van rájuk. Omega-3 és omega-6 zsírsavvakként is hallhatsz róluk, általában számos egészségügyi előnyük kapcsán, ugyanis csökkentik a rossz koleszterinszintet és a trigliceridek számát. Jótékony tulajdonságaikat az Agency for Healthcare Research and Quality tudományos kutatásokat összefoglaló munkája számos ponton alátámasztja.

Amikor étrendet állítasz össze, törekedj a transzzsírok teljes kiiktatására. Szaturált zsírforrások szerepelhetnek az ételek közt, ám az állati eredetűeket érdemes minimumra szorítani. A kókuszzsír nem fogyókúrás csodaszer, de az állati zsíroknál jobb a főzéshez, fontos azonban, hogy ne ez legyen az étrend egyetlen, kontroll nélkül fogyasztott zsírforrása. Az egyszeres és többszörösen szaturálatlan zsírok nélkülözhetetlenek, ezért minden kiegyensúlyozott étrendbe, így egy fogyókúrás menüsorba is mindennap be kell, hogy kerüljenek. Létfontosságú funkciójuk miatt nem szabad a kalóriák számát a zsírforrások kiiktatásával csökkenteni, helyette ezt az adagok kontrollálásával és kalóriaszegényebb ételek fogyasztásával kell elérni.

 

 

Ez is érdekelhet: