Testedzés várandósan – Szabad-e??

Júl. 10 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Kellő tapasztalat hiányában eddig nem igazán bátorkodtam írni a várandósság alatti edzésről, ám így a szülés után járva már van némi rálátásom és jó tapasztalatom a témában, amit most szeretnék is megosztani Veletek.

Elöljáróban tudni kell rólam, hogy 6 éve életmódot váltottam, így életem szerves részévé vált a sport is

Először 2 évig csak futás és mellette otthoni torna kisebb súlyokkal, azután megismerkedve a crossfittel jött a kettlebell, a súlyemelés, a saját testsúlyos gyakorlatok heti min. 3 alkalommal, kiegészítve futással. Szóval ilyen – mondhatni aktív – háttérrel álltam a várandósság előtt. Természetesen előzetes elhatározásom az volt, hogy én márpedig a várandósság alatt is folytatni fogom az edzéseket.

Első trimeszter (1-13.hét):

Már 5 hetes várandós voltam és aktívan edzettem, mikor kiderült, hogy Babát várunk. Az orvosom utasítása szerint az első 3 hónapban teljesen elhagytam az edzéseket, hiszen ebben az időszakban történik a beágyazódás és van a legnagyobb esély a vetélésre is. Eszem ágában nem volt kockáztatni!

Emellett ráadásul jöttek a rosszullétek, 3 hétig csak savanyúságon éltem, mert más nem ment le, na meg a végtelen fáradékonyság. Én, aki azelőtt rosszabb alvó voltam, most bárhol, bármikor képes lettem volna elaludni! Szóval a fejem búbjáig elleptek a hormonok és rá kellett döbbenjek, hogy ez bizony egy erősen megváltozott állapot, amiben nem mindig tudom irányítani a dolgokat. Ezért is kell nagy óvatossággal és körültekintéssel hozzáállni a várandósság alatti testedzéshez!
Fontos! Mindenképp kérd ki az orvosod véleményét a sportolással kapcsolatban!

 

Második trimeszter (14-27.hét):

A Picurral minden a legnagyobb rendben volt, a rosszullétek elmúltak, nagyon jól éreztem magam a bőrömben. Engedélyt kaptam a visszafogott, csökkentett intenzitású edzésekre, a futást és az ugrálással járó gyakorlatokat kivéve. Korábbi teljesítményemhez képest csupán harmad, negyed annyi súlyokat használtam, nem végeztem semmiféle hasizom erősítő gyakorlatot (tilos!!!), kiiktattam az ugra-bugrálással járó gyakorlatokat (pl. burpee-négy ütemű fekvőtámasz, box jump-dobozra ugrás, wall ball-fallabda stb.), nem végeztem hanyatt fekvéssel járó gyakorlatokat, mert a vérkeringésben és a magzat oxigén ellátásában gondot okozhat, figyeltem a pulzusomat és a légzésemet, hogy ne terheljem túl a szervezetemet! Ennek ellenére kaptam sok hideg-meleg megjegyzést laikus emberektől, de tudom, hogy első sorban a féltés állt ezek hátterében. Ezekre fel kell készülni, mert biztosan lesznek jó páran, akik tényleg csupa jó szándékból óvni szeretnének, viszont az is fontos, hogy a testedzésnek a várandóság és a szülés alatt is tapasztalható jótékony hatásait kár lenne kihagyni.

Képek: 14-19-24.hétben

A fenti képeken felsőtest (kar, hát, váll) és alsótest (comb, fenék) formáló gyakorlatok láthatók (bicepsz, tricepsz, fűrész, vállról és mellről nyomás, bolgár guggolás, kitörés).

A testmozgás pozitív hatásai várandósság alatt:

– egyes izomcsoportok fejlesztése könnyebbé teheti a szülést,
– jobb közérzetet biztosít a várandósság alatt,
– a felszabaduló endorfin javítja a kedélyállapotot,
– a növekvő véráramlás könnyít a görcsökön,
– jobb alvást biztosít,
– energiával, erővel tölt el,
– segít a hátfájás megelőzésében, csökkentésében,
– segít a test változásaihoz való alkalmazkodásban,
– formában tart és segít visszanyerni a szülés előtti alkatot.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: