Testedzés várandósan – Szabad-e??

Júl. 10 | 2. oldal - fitnesslife.hu

Méreteimet tekintve az első 4 hónapban szinte semmi nem látszódott abból, hogy én várandós lennék, az 5-6. hónapban már találgatták, hogy felszedtem-e pár kilót vagy tényleg Babát várok

Szóval nem büszkélkedhettem nagy pocakmérettel, ami engem nem zavart, viszont sokan hajlamosak a kicsi pocak miatt is aggodalmukat kifejezni, főleg ha még edz is az ember lánya. Azt azonban tudni kell, hogy a pocakméret nem függ össze a Baba méretével, egészségi állapotával és fejlődésének mivoltával. Sok függ attól, hogy a Baba mennyire fekszik mélyen, első vagy hátsó falon tapadt-e meg, az anya alkatától, magasságától sőt, az edzettségtől is.

Fontos! Figyelj oda a tested jelzéseire! Nem szabad megvárni, míg kifulladsz, vissza kell venni a terhelést és a tempót. Ha szapora lesz a pulzus és kapkodod a levegőt, esetleg a hasad is szúr, azonnal meg kell állni! Csak azt csináld és addig, ami és ameddig jól esik!

 

Harmadik trimeszter (28-40.hét):

A mi Picurkánk rohamos növekedésnek indult, ami azt eredményezte, hogy a hasméretemből adódóan mozgásom már cseppet sem volt kecsesnek nevezhető sőt, olykor kimondottam pingvinszerű táncot lejtettem. Ennek következtében még nagyobb odafigyeléssel kellett nem csak az edzéseket, de egy sima bevásárlást vagy otthoni munkát is elvégeznem, hiszen sokkal megterhelőbbé, fárasztóbbá vált minden. Előjött a korábban súlyemelés során szerzett derék táji becsípődés is, ami nem okozott nagy gondot, csak érzékeltem, hogy figyelni kell rá, nehogy rosszul mozduljak.
Az edzések száma heti 1-2 alkalomra csökkent, már olykor egy otthoni 20perces kis torna is bőven elég volt, de előfordult, hogy pl. a frontok annyira megviseltek engem is és a Babát is, hogy a haskeményedés és gyengeség érzése miatt egész héten nem sportoltam. Emiatt azonban nem kell “aggódni”!

Képek: 30-32-34.hétben

A fenti képeken comb-fenék (dobozra lépés) és hátizom erősítő gyakorlatok láthatók, ill. egy otthoni kis lötyögésről készült kép (háttérben már virít a babaverda 😉 )

Teljesen normális, hogy az utolsó hetekben már nem a testedzés körül forog az ember agya! Persze biztos vannak, akik sokkal ügyesebbek, aktívabbak, de ami a lényeg, hogy nem szabad másokhoz hasonlítani magunkat! Mindenkinek más a szervezete, más a terhelhetősége, ezért különböző módon reagálunk a változásokra! Van, akinek jobban megy, van akinek kevésbé.

Fontos! Még mindig nagyon figyelj a tested jelzéseire! A megnövekvő súly miatt az egyensúlyérzet instabilabbá válhat és a terhességi hormonoktól az ízületek fellazulnak, a medence és a csípőcsont tágul, széttolódik, készítve a helyet a Babának, végtagfájdalmak, hát- és derékfájdalom jelentkezhet főleg a majd növekvő Picur, a magzatvíz súlya és egyebek miatt. Ilyenkor sokkal könnyebb edzés közben is sérülést szenvedni, hiszen a meglazult ízületek tartása nem 100%-os.

 

Hogy mégis kerek legyen a történet és senki ne gondolja azt, hogy az okosan, a megfelelő szabályokat betartva végzett várandósság alatti testedzésnek és egészséges táplálkozásnak (!) bármilyen káros hatása lenne a Babára, örömmel közlöm, hogy 2017. június 12-én egy csodálatos 3750 grammos 51 cm-es kicsi lányt hoztam a világra csupán 5 és fél óra alatt!

Mindemellett a 38. héten 6 napra befektettek azzal az indokkal, hogy túl pici a Baba, s bár minden lehetséges vizsgálatot elvégezve az eredményeink tökéletesek voltak, a technika jól megviccelte az orvosokat!

Bár, mikor a szülésznő az adatfelvételnél megjegyezte, hogy “Ja, maga az, aki nem eszik kenyeret, meg cukrot! Ne csodálkozzon, hogy kicsi a Babája!”, akkor sejtettem, hogy itt valószínűleg az egészséges életvitelem zavarja őket! 😀 Megjegyezném a kórházi koszttól inkább csak visszafejlődik a gyerek! Nem attól a napi 2szelet kenyértől, cukros tejtől, szójafasírttól stb. lesz egészséges! Attól, hogy nem eszem lisztes-cukros pékárukat, még eszem zabot, bulgurt, édesburgonyát, gyümölcsöket sőt, a jó idő beköszöntével sokszor fagyit is! 😉 Csak az nem mindegy, hogy haszontalan vagy jól hasznosuló tápanyagokat visz be az ember!

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: