Torz énkép, testkép- és evészavarok – Melyek ezek és mit tehetünk ellenük??

ápr. 18 | 2. oldal - fitnesslife.hu

Purgáló zavar:

Az a beteg mániája, hogy folyamatos öntisztításra szorul: a belek kiürítésére, testének kipucolására, hashajtásra érez kényszert.

Falászavar:

Az elhízásban szenvedők között is gyakran előfordulnak a falásrohamok, de nincs önhánytatás, hashajtózás. E betegség az elhízás és a bulimia között foglal helyet. A falásrohamok átlagosan legalább hetente két napig jelennek meg hat hónapon keresztül és a falásroham nem társul rendszeres kompenzáló viselkedéssel.

Drunkorexia:

Lényege, hogy a szilárd ételeket mellőzik, a szükséges kalóriamennyiséget alkohollal juttatják a szervezetbe. A drunkorexiában szenvedő nők inkább mondanak le a szilárd táplálékról, mint az alkoholos italokról az esti összejöveteleken.

Diabulimia:

Ez a betegség elsősorban a cukorbeteg tinik és fiatal nők körében tapasztalható. A betegek az inzulin adagjukat nem az előírt mennyiségben használják, minek következtében megnő a vércukorszint, ami a vizelettel távozik. A cukor vizelettel való kiürülésével a kalóriák is távoznak, továbbá a cukorral együtt a szervezet vizet is veszít, mely szintén hozzájárul a gyors testsúlycsökkenéshez. Mindez azonban halálos is lehet!

Fatorexia:

Biztos Nektek is van a környezetetekben olyan személy, aki erősen túlsúlyos és ennek ellenére megvan róla győződve, hogy jól áll neki a miniszoknya és a cicanadrág. Ez egy egy olyan testképzavar, amelyről egyelőre csak felbukkanó eseteket írtak le, a jelenség még nem olyan ismert, mint például az anorexia vagy a bulimia. Definíciója szerint olyan testképzavart jelent, amelynél a túlsúlyos emberek nem látják magukat túlsúlyosnak, azt hiszik, hogy vékonyak vagy normál testalkatúak.Testsúlyuk és formájuk mellett egyéb területekre koncentrálnak, így például frizurájukra, sminkjükre, körmükre. Gyakran hordanak elasztikus, nem méretre szabott öltözeteket és szívesen viselnek feltűnő darabokat.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: