Torz énkép, testkép- és evészavarok – Melyek ezek és mit tehetünk ellenük??

ápr. 18 | 3. oldal - fitnesslife.hu


Izomdiszmorfia:

Az izomdiszmorfiát (testedzés függőség) inverz anorexia néven is szokták emlegetni. A betegek testüket nem képesek reálisan megítélni, azt túl soványnak, erőtlennek, gyengének látják. Főként a férfiakra jellemző, leginkább a testépítők vannak kitéve ennek a rendellenességnek.Mivel bármennyit edzenek, mindig fejletlennek látják saját izomzatukat, képesek a testedzést végletes túlzásba vinni, akár komoly sérülésekig folytatni. Emellett általában különböző hormontartalmú készítmények, tömegnövelő táplálék kiegészítők „segítségét” is igénybe veszik, tovább rombolva ezzel testüket, egészségüket. A gyakran használt anabolikus szteroidok mellékhatásai közé olyan komoly elváltozások tartoznak, mint a csontritkulás, testi zavarok, bőrelváltozások, májfunkciós zavarok, és hangulatzavarok. Testét szégyelli, nyilvános helyen általában csak teljesen felöltözve mutatkozik, strandra nem jár, még nyáron is hosszú ujjú ruházatot visel.

Testdiszmorfiás zavar:

A beteg szégyelli a testét, nyilvános helyen általában csak teljesen felöltözve mutatkozik, strandra nem jár, még nyáron is hosszú ujjú ruházatot visel. A testkép zavara számos formát ölthet: vonatkozhat a testsúlyra, a kopaszodásra, az alakra, a bőr állapotára, ugyanakkor minden esetre jellemző, hogy a beteg idejét és energiáit teljesen leköti a probléma, így teljesítőképessége csökken, társas kapcsolatai torzulnak, és sok esetben egyéb pszichés problémák is jelentkeznek nála. A beteg azt gondolja, mindenki őt figyeli, kinevetik, gúnyolódnak rajta, esetleg undorodnak a testi hibájától. Közülük kerülnek ki a mániákusan plasztikáztatók, a nyáron is állig beöltöző emberek, vagy éppen a lakásukból kilépni képtelen testképzavaros betegek. Ennek következtében szaporodtak meg a plasztikai műtétek, szépészeti beavatkozások.

Természetesen attól, hogy figyelsz arra mit eszel, hogy heti rendszerességgel sportolsz, hogy adsz magadra és jársz kozmetikushoz is, attól még nem vagy beteg. A tudatosság sokat segíthet a betegségek megelőzésében. Ne feledjük, minden életkornak megvannak a természetes testi jellemzői. És ha valaki kritizál, vagy bánt Téged, ne vedd magadra, inkább építkezz belőle. Ha töltött galambnak hívnak és azt mondják sosem fogsz lefogyni, sosem éred el a célodat, akkor mutasd meg nekik, hogy meg tudod csinálni! Ha azt érzed, hogy nincs értelme az életmódváltásnak,akkor készíts magadról havonta 1-1 fotót és hidd el, látni (és érezni) fogod a változást. Szebb lesz a bőröd, eltűnik a narancsbőr és az ödémák, elmúlik a súly okozta ízületi fájdalom, a magas vérnyomás, a légszomj, a ruhaméreted is csökken és jobban érzed majd magad a bőrödben.

 

A cél ne a tökéletesség, hanem az egészség legyen!

 

Szerző:
Hohl Bernadett
Testépítő és fitness edző/ Táplálkozási és életmód tanácsadó

Ha tetszett a cikk, oszd meg az ismerőseiddel!

Ez is érdekelhet: