Túlsúllyal küzdesz? Hosszú távon erre számíthatsz:

máj. 16 | 1. oldal - fitnesslife.hu

A túlsúlyra sajnos sokan csak esztétikai problémaként tekintenek,és ráfogják a genetikára, így nem is tesznek ellene semmit. Azonban ennél sajnos jóval összetettebb a helyzet. Az esztétikainál sokkal súlyosabb gond, hogy milyen károkat tehetnek a pluszkilók az egészségben. Cikkünkből megtudhatod, mire számíthat egy elhízott ember, illetve azt, hogy mit lehet tenni a pluszkilók ellen egészségesen és hosszútávon! A lényeg: felejtsd el a genetikai mögé bújást, mert igenis tehetsz a túlsúlyod ellen!

 

Mit okoz a túlsúly?

Tényleg rövidebb a súlytöbblettel küzdők élete? A válasz: IGEN! Mind a fiatalkori, mind a középkor tájékán jelentkező túlsúly befolyásolja a várható élethosszt.

30 éven át zajló amerikai kutatások, amelyeknek fókuszában az élettartam és a súly kapcsolata volt, az alábbiakat állapították meg:

– Akik húszéves koruk táján már elhízottak, várhatóan 8-13 évvel élnek majd rövidebb ideig normál testalkatú vagy karcsúbb társaiknál.
– A középkorban, vagyis 40 éves kor környékén túlsúlyos személyek esetében 5-8 évvel várható rövidebb élet;
– de összességében az derült ki, hogy a bármely életkorban jelenlévő, akár kisebb súlytöbblet is, három évet elvehet a várható élethosszból.

Fontos megemlíteni, hogy a kutatások a testtömeg-indexet, azaz a BMI-értéket vették alapul, azóta viszont tudjuk, hogy nemcsak ez a szám, hanem a komplex testösszetétel vagyis az izom- és testzsír-százalék is számít. Emiatt olyanok is veszélyben lehetnek, akik ránézésre nem gondolják túlsúlyosnak magukat, a testükben lévő zsír mennyisége viszont magas. Részleteket EBBEN a cikkünkben olvashatod! 

 

Tényleg a halálos betegségek előszobája az elhízás??

Tulajdonképpen annak is tekinthető, persze nem rögtön azt követően, hogy néhány kiló felszalad valakire, ne légy drasztikus! A hosszabb távon fennálló és/vagy kóros elhízottság ellen viszont érdemes tenni, mert az valóban súlyos károkat okozhat a szervezetben.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: