Így reagáltak az orvosok a TV2 napozással kapcsolatos kijelentésére

jún. 01 | 1. oldal - fitnesslife.hu

A Tényekben Szendi Gábor kutató megerősítésével hangzott el: nemhogy szabad 11 és 15 óra között napozni, hanem egyenesen akkor kell!

A TV2 hírműsorában, a Tényekben Szendi Gábor “klinikus, tudományos kutató”, a paleolit táplálkozás magyarországi elterjesztője támasztotta alá azt a kijelentést, mely szerint “mostantól nem tilos 11 és 15 óra között a napra menni”.

 

Szendi egyenesen azt mondta:

félreértés, hogy az UV-sugarak okozzák a bőrrákot. Elmagyarázta: pont „akkor kell napozni, amikor a bőrgyógyászok éppen tiltják”.

Íme, az adásrészlet:

Ugyanis szerinte ebben az időszakban képződik a legtöbb D-vitamin a szervezetben, amely segít a daganatos betegségek megelőzésében. Emellett azért említésre került az is, hogy egy amerikai kutatás szerint többet árt a napozás, mint amennyit az így termelődött D-vitamin használ.

Ezt pedig a Magyar Dermatológiai Társulat is hangsúlyozza:

a D-vitamin-állományunk maximumát már kis mennyiségű napsütéstől is elérjük, elég, ha hetente néhány nap szabadon van a karunk és az arcunk. Ha tehát a legerősebb UV-sugárzássasl bíró déli órákban megyünk ki a napra, azzal gyakorlatilag egy óriási kockázatot – a bőrrákot – vállalunk azért cserébe, hogy “talán” rá tudunk tenni még egy lapáttal a D-vitamin termelésére.

Szendi azt is állította a tévében, hogy a védelemként használt naptej is épp ellenkező hatást vált ki, és növelheti a rák kialakulásának esélyét. A dermatológusok azonban ezt is teljesen téves állításnak ítélik meg.

De ez még nem minden! Lapozz tovább >

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: