Vigyázz az őszi gyümölcsökkel! A diétád legfőbb ellensége is lehet.

okt. 19 | 1. oldal - fitnesslife.hu

A szokatlan meleg miatt korábban érnek a gyümölcsök, így a napokban már friss szőlőt és körtét falatozhatunk. Nem árt azonban az óvatosság, mert e két gyümölcs fogyasztása akár kellemetlen panaszokat is okozhat.

NEM CSAK HASFÁJÁST OKOZNAK

A gyümölcsök édes ízét a gyümölcscukor, másnéven fruktóz adja. Egy fruktóz egy glukóz molekulával együtt a szacharóz nevű kettős cukrot alkotja, melynek lebontását a szervezetben a szacharáz nevű enzim végzi – magyarázza dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusa. Vannak, akiknél ez az enzim hiányzik, így náluk a szacharóz fruktózra és glukózra való lebontása nem mehet végbe. Emiatt fruktóz tartalmú ételek fogyasztását követően hasfájás, haspuffadás és hasmenés jelentkezhet. A fruktóz felszívódási zavar általános tünete lehet még az étkezések utáni korai teltségérzés, fokozott bélmozgás, ehhez társuló hangjelenségek, bélgázosság, fáradtság, fejfájás, feszültség, frontérzékenység, a koncentrálási képesség csökkenése és izomgörcsök is.

 

A GYÜMÖLCSCUKOR HIZLAL

Igen, bizonyos körülmények mellett a gyümölcs valóban hizlal: a fruktóz zsírsavakká alakul át, majd visszakerül a véráramba, hogy a szervezet a zsírszövetekben tárolja el azt későbbi energiafelhasználás és tartalékképzés céljából. A gyümölcsök – egyébként hasznos – alacsony glikémiás indexe pedig azon alapul, hogy a fruktóz a májat már zsírként hagyja el, a zsír pedig nem növeli az inzulinszintet.

Fontos azonban még egyszer megjegyeznünk, hogy a gyümölcs az egyik legfontosabb alacsony zsír- és kalóriatartalmú tápanyagforrásunk, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal, ezért hosszabb távon mindenképpen legyen része az egészséges étrendünknek.

Viszont ha a célunk kizárólag a testzsír csökkentése, akkor inkább összetett szénhidrátokat fogyasszunk, amelyek a megfelelő energiafelhasználás mellett az izmok glikogénraktáraiban is képesek tárolódni, és kisebb valószínűséggel rakódnak le zsírként.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: