
55 g étcsokoládé, legalább 70% kakaótartalmú, hozzáadott cukor nélkül
1 ek mandulaliszt
55 g vaj + a formához
2 db tojás
por állagú energiamentes édesítőszer ízlés szerint
ízlés szerinti gyümölcs a díszítéshez (pl. mirelit bogyós gyümölcsök, narancs)
ELKÉSZÍTÉSE:
- A sütőt melegítsük elő 175 fokra. 2 ramekin sütőformát kenjünk ki vajjal.
- A csokoládét és a vajat vízfürdő felett olvasszuk össze. Közben a két tojást verjük fel.
- Miután a csokoládé és vaj keveréke kicsit lehűlt, keverjük hozzá a felvert tojásokat a mandulaliszttel és ízlés szerinti mennyiségű energiamentes édesítővel együtt. Kissé folyékony, tésztaszerű állagú masszát kell kapnunk.
- Öntsük a masszát a sütőformákba, majd süssük kb. 9-10 percig, míg a teteje megszilárdul, de még kissé remegős. Ne süssük túl!
- Végül borítsuk ki tányérokra, és díszítsük gyümölccsel.
1 adag lávasüti kb. 3,4 g szénhidrátot tartalmaz.
CSOKOLÁDÉS MOUSSE
HOZZÁVALÓK (6 SZEMÉLYRE):
300 ml habtejszín
1/2 tk vaníliakivonat
2 db tojássárgája
1 csipet só
75 g étcsokoládé, minimum 80%-os kakaótartalommal
ELKÉSZÍTÉSE:
- A csokit tördeljük darabokra, majd vízfürdő felett vagy a mikróban olvasszuk meg. Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni. A tejszínt verjük fel, a vége felé adjuk hozzá a vaníliakivonatot.
- Egy másik edényben keverjük össze a felvert tojássárgáját a sóval. Adjuk hozzá a kihűlt olvasztott csokit, és keverjük szép simára. 1 kanálnyi felvert tejszínnel lazítsuk fel a csokis-tojásos keveréket, majd adagonként óvatosan forgassuk hozzá a többi tejszínhabot is. Osszuk el az elkészült krémet desszertes poharakban, majd legalább 2 órára tegyük a hűtőbe.
1 adag csokimousse kb. 6 g szénhidrátot tartalmaz.
Tipp: Megszórhatjuk a mousse-t kókuszpehellyel, csokireszelékkel, de tálalhatjuk friss eperrel is, talán azzal a legfinomabb!
Forrás: dietaesfitness.hu