Táplálkozás

6 hiba, amiket gyakran elkövetsz a reggelinél. Ezekre figyelj oda

 

4. ROSSZUL VÁLASZTOD MEG A SZÉNHIDRÁTOKAT

A szénhidrátoknak fontos szerepe van a reggelinél (is). Reggel gyakran kerül az asztalra péksütemény, palacsinta, kekszek, különböző gabonakészítmények vagy narancslé. Tudnod kell, hogy a reggeli szénhidrátok helyes megválasztása rendkívül nagy jelentőséggel bír.

Kerüld a magas glikémiás indexű édes falatokat. Ezeket a szénhidrátok gyorsan megemészted, röviddel az elfogyasztásuk után az energiaszinted jelentősen csökken és nem is telítenek el olyan jól, mint a magas rosttartalmú szénhidrátok.

A rostok lassítják az emésztési folyamatokat, jóllakotnak érezed magad és hosszan tartó energiát adnak. Tehát jobban teszed, ha a teljes kiőrlésű élelmiszereket választod, például zabkását, magas rosttartalmú müzlit vagy teljes kiőrlésű péksüteményeket.

 

3. HISZEL A REKLÁMOKNAK

Az élelmiszeripar célja, hogy minél több terméket adjon el. Bármit elkövetnek, hogy a meggyőzzék a vásárlókat arról, hogy meg kell venniük az általuk kínált árut. “Annyi fehérjét tartalmaz, mint a tojás”, “alacsony cukortartalmú”, “gluténmentes” – az üzletekben sétálva rengeteg terméken olvashatsz ilyen és ehhez hasonló állításokat, főleg a müzlik és egyéb gabonakészítmények polcain. Ha jobban megnézed ezeket az élelmiszereket, akkor bizony kiderül, hogy sok zsírt tartalmaznak, hozzáadott cukorral próbálják helyettesíteni a glutént, továbbá nem teljes értékű fehérjékkel (vagy szójával) növelik a termékek fehérjetartalmát.

Adj magunknak egy kis időt. Nézd át a tápérték táblázatot és győződj meg róla, hogy jól választasz. Ha egy kis extra fehérjét szeretnél, akkor egyél reggel tojást vagy fogyassz pár szelet pulykamell sonkát. Ha pedig egyszerűbben és gyorsabban szeretnéd megoldani a dolgot, akkor nyugodtan keverj bele egy mérőkanálnyi fehérjeport a zabkásádba.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: